Kan dumpe Siemens-kontrakt

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vurderer å frata Siemens ansvaret for driften av Forsvarets datasystem.

15.03.06 14:49

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): - En stor kontrakt som Siemens har kan ikke avvikles over natten, men jeg vurderer faktisk å ta inn mange av disse oppgavene selv, og avvikle en utstrakt bruk av konsulenter, sa forsvarsministeren i Stortingets spontane spørretime onsdag.

Misnøyen med datagiganten Siemens opptreden i forhold til Forsvaret kan dermed koste selskapet dyrt. Nå vurderer forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen å la Forsvaret overta driften av Forsvarets datasystem FISBASIS som Siemens har levert.

-Vi vurderer om Forsvaret selv skal ta over hele arbeidet, nettopp for å stå fritt i forhold til denne leverandøren, sier Strøm-Erichsen til TV 2 Nettavisen.

Spørsmålstegn
I spørretimen ville Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann, Per Ove Width, vite om forsvarsministeren har tenkt å få fortgang i arbeidet med å vurdere samarbeidet med Siemens.

- Burde ikke saken vært prioritert høyere, så Forsvarets anseelse ikke blirs svekket? spurte Width.

- Jeg skjønner at det stilles spørsmålstegn ved å fortsatt ha kontakt med Siemens. Dette dreier seg om en stor kontrakt. Vi vurderer å ta inn mange av disse oppgavene selv og gjøre oss mer uavhengige av eksterne konsulenter, sa Strøm-Erichsen.

FISBASIS er ett av to store dataprosjekter i Forsvaret. Det andre er GOLF, som skal håndtere regnskap, logistikk og økonomi. Avtalen om FISBASIS går ut i juni 2006, og har en totalramme på rundt 1,5 milliarder kroner. Dersom Strøm-Erichsen gjør alvor av trusselen og støter Siemens ut i kulda, kan det koste selskapet flere hundre millioner kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen/TV 2 Nettavisen

Smøring
Per Ove Width, som er andre nestleder i Forsvarskomiteen, ville også ha svar på hvordan Forsvaret kan fortsette sin kontrakt med Siemens etter mistanker om smøring, bestikkelser og korrupsjon.

- Granskningsutvalgets rapport skal først være klar i juni, men vi vet at personell fortsatt sitter og forhandler viktige avtaler for Forsvaret, sa Width.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen svarte at granskningsutvalget er nødt til å gå gjennom en rekke kontrakter og dokumenter før de kan komme med sin konklusjon.

- Jeg lover å følge opp med tiltak når vi ser hva som blir avdekket, sa Strøm-Erichsen.

Kryssild
Forsvarsministeren sa også at Forsvaret skal ta mer hensyn til etikk.

- De fleste som jobber i Forsvaret gjør en hederlig jobb, det er ikke riktig å generalisere. Samtidig har jeg tatt initiativ til en handlingsplan for holding og ledelse i Forsvaret, med spesiell fokus på etikk og organisasjonskultur, sier Strøm-Erichsen.

Statsråden mener at et slikt fokus er helt avgjørende for å gjenreise tilliten til Forsvaret etter alle skandalene de siste månedene.

Dette var første gang at Strøm-Erichsen møtte til den såkalte spontane spørretimen i Stortinget.

- Det er veldig spennende. Men med all skrivingen som har vært om Forsvaret, har jeg forberedt meg godt, sa Strøm-Erichsen til TV 2 Nettavisen før hun skulle i kryssilden.

- Hun greide seg ganske bra. Men denne saken er såpass presserende at hun burde tatt inititiativ til å forsere undersøkelsene rundt Siemens, kvitterte Width etter at spørretimen var over.

Uheldig
Ifølge en dokumentar på NRKs Brennpunkt tirsdag betalte Siemens-selskapet Siemens Business Services fester, middager og reiser for ansatte i Forsvaret for til sammen flere hundre tusen kroner.

Den tidligere lederen for SBS, Petter Moestue, sier til Brennpunkt at han ikke husker størrelsen på beløpene som ble brukt til denne virksomheten.

- I disse relasjonene hvor man håndterer slike store kontrakter, så er det vanskelig å ikke være gavmild. Man får et takknemlighetsforhold, som jeg også følte vanskelig, sier han til NRK Brennpunkt.

Ledelsen i Siemens tar signalet fra forsvarsministeren til etterretning.

- Vi er helt sikre på at de vurderingene Forsvaret gjør om hvordan de ønsker å disponere sine egne ressurser vil være den riktige og beste for Forsvaret. Dersom de ønsker å outsource videre, stiller vi oss til rådighet, sier kommunikasjonsdirektør Gry Rohde Nordhus til TV 2 Nettavisen.

Hun innrømmer at forholdene som er blitt avdekket har påført Siemens skade.

- Vi tar dette svært alvorlig. Det skal ikke være tvil om at vi i likhet med forsvaret ønsker å komme til bunns i saken og rydde opp i feilene som er begått. Vi skal gjøre hva vi kan for å gjenreise tilliten i markedet, fortsetter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.