*Nettavisen* Nyheter.

Kan stoppe Statkraft-tapping

Regjeringen kan komme til å endre den tøffe utbyttetakten i Statkraft.

23.11.06 08:29

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I begynnelsen av desember kommer eierskapsmeldingen fra næringsminister Dag Terje Andersen.

Etter alt og dømme kommer Senterpartiet og Arbeiderpartiet til å bli enige om å se på utbyttepolitikken fra Statkraft. Det kan dermed gå mot en slutt på at staten tar nesten hele overskuddet fra kraftprodusenten.

NA24 - din næringslivsavis

NA24 kunne onsdag presentere at Statkrafts utbyttekrav fra regjeringer er så tøffe at de må låne penger i banken for å utbetale utbytter.

- Ser frem til meldingen
- Jeg vil ikke kommentere dette. Men vi ser meget frem til eierskapsmeldingen, sier styreleder Arvid Grundekjøn i Statkraft til NA24.

Den statseide kraftgiganten har pålegg fra eieren om at 98 prosent av årsresultatet etter skatt og minoritetsandeler skal gå rett i statskassen. Det får Statkraft-styret til å steile.

Les mer: Statssuget koster dyrt

Konserndirektør Jørgen Kildahl i Statkraft sa til NA24 onsdag at selskapet kan bli tvunget til å ta opp lån for å dekke utbyttet til staten. Selskapet har ambisjoner om å vokse i Europa, og ser på den høye utbyttetakten som en hemsko for utviklingen av den statlige energikjempen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men etter det NA24 kjenner til, kommer utbyttet til Statkraft til å bli et tema i eierskapsmeldingen, som etter en rekke utsettelser blir lagt frem 8. desember.

- Kan bli endring
- Statkraft skal ikke se bort i fra at det vil bli en endring i utbyttetakten i eierskapsmeldingen som kommer i desember, sier en sentralt plassert rødgrønn kilde til NA24. Også andre kilder bekrefter at Statkraft-utbyttet blir et tema i eierskapsmeldingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter det NA24 kjenner til, er det uenighet om utbyttepolitikken i den rødgrønne leiren. For to år siden la Arbeiderpartiets tidligere olje- og energiminister, Olav Akselsen, og nåværende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen frem et forslag for Stortinget om at aksjelovens normalregler legges til grunn ved fastsettelse av utbytte fra Statkraft.

Ap og Sp var bekymret
Akselsen og Enoksen uttrykte blant annet bekymring for det høye utbyttet Bondevik-regjeringen tok ut fra energiselskapet, og viste blant annet til analyseselskapet Standard & Poor's ga Statkraft dårligere kredittvurdering. De viste også til at styret de siste året selv har foreslått et utbytte på 50 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

SVs parlamentariske leder Inge Ryan mener derimot at Statkraft må finne seg i at staten tar ut så mye som 98 prosent utbytte.

- Statkraft eier i dag 54 prosent av all vannkraft i Norge, det blir ikke mer vannkraftutbygging her til lands. De har satset litt på vind i Norge, men ikke mye. Når vi tok ut 98 prosent utbytte fra Statkraft var det fordi vi ikke så at de hadde noe særlig behov for nyinvesteringer, sier han til NA24.

- Er fleksible på utbytte
Ifølge Ryan er ikke utbytteprosenten i Statkraft skrevet i stein og at det vil vurderes fra år til år.

- Vi må ikke ha større utbytte enn det som er forsvarlig, derfor er vi fleksible på utbytte. Regjeringen har ikke satt ut noe forbud mot å ekspandere i utlandet, men jeg mener Statkraft bør ha hovedfokus på å utvikle fornybar energi i Norge, sier han. Ryan viser til at danskene har 19 prosent av all sin energi fra vindkraft, mens svenskene har en stor satsing knyttet til bioenergi.

- Både der, og i solenergi har vi stort potensial. Det er mer enn nok å ta fatt i her til lands, hvis de ønsker det, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.