RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kan stoppe uføretrygd

Foto: Sara Johannessen (Scanpix)
Sist oppdatert:
Uføretrygdede kan bli testet med jevne mellomrom.

Dette er ett av forslagene fra Uførepensjonutvalget som snart skal gi arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) en plan om hvordan han kan få ned uføretallet.

Det er all grunn til å tro at Hanssen ser fram til å få planen i hendene. For til tross for regjeringens målsetting om å få ned uføretallet, er antallet personer som får uførestønad rekordhøyt.

Hele 327.818 personer mottok en uføreytelse ved utgangen av 2006. Dette er 8.127 flere enn ved utgangen av 2005, og en økning på 2,5 prosent. I 2005 var utgiftene til uførestønader om lag 44,5 milliarder kroner.

Jevnlig vurdering
Ett av tiltakene som utvalget vurderer, er om regjeringen skal innføre en ordning der uføretrygden vil bli vurdert med jevne mellomrom, altså om uføretrygd skal bli en kortidsytelse. Det opplyser seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret, som sitter i Uførepensjonsutvalget, til Nettavisen.

Bondevik-regjeringen innførte i 2004 den svært omstridte ordningen med tidsbegrenset uførestønad for noen uføretrygdmottakere. Denne ordningen vil den rødgrønne regjeringen nå skrinlegge. I stedet kan det bli aktuelt at alle som får uføretrygd jevnlig må belage seg på å få revurdert behovet for trygd.

Uføre i jobb
Et annet hett tema er hvorvidt det skal bli lov å kombinere jobb og uføretrygd. I dag har uføre lov til å tjene 1 G, som er omtrent 65.000 kroner i året, i tillegg til uføretrygden. Kravet for å få uføretrygd er jo at helsen er så dårlig at en ikke kan jobbe. Men spørsmålet om å utvide muligheten for å kombinere jobb og arbeid er blitt svært aktuelt fordi regjeringen ønsker at det skal bli mulig å jobbe samtidig som en er pensjonist.

- Jobb skal lønne seg
Spesialrådgiver i Kommunenes Sentarlforbund (KS), Liv Overaae, som også sitter i utvalget sier at KS går inn for at uføre skal kunne bruke sin restarbeidsevne.

- Etter KS sitt syn skal det være en ledestjerne at det skal lønne seg å jobbe. Målet må være at en skal få akkuart så mye trygd at det dekker opp for funkgsjonstapet, samtidig som en kan jobbe og utnytte arbeidsevnen, sier Overaae til Nettavisen.

Nettavisen har tidligere skrevet at det for mange stønadsmottakere lønner det seg ikke å arbeide. En uføretrygdet som ønsker å gå tilbake i en halv til totredjedels-stilling vil sitte igjen med forholdsvis lite i forhold til å være fullt uføretrygdet.

- Sparker bein for pensjonistene
Utvalget skal også ta stilling til hvordan uføretrygden skal samordnes med det nye pensjonssystemet når det gjelder lavere pensjonsalder.

I dag er pensjonsalderen for alle som ikke går at med Afp 67 år. Politikerne frykter at uføretrygden skal bli for lukrativ når den nye pensjonsalderen på 62 år innføres. Den årlige alderspensjonen som kan tas ut 62 år vil nemlig bli betydelig lavere enn om man tar ut pensjonen fra 67 år, mens uførepensjon ikke vil ha tilsvarende avkorting.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere