*Nettavisen* Nyheter.

Kåre Willoch: - Folkeavstemning er helt feilplassert

Kåre Willoch fastholder at det er bedre å hjelpe flyktningene i deres eget nærområde. Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Høyre-veteranen mener Fremskrittspartiets (Frp) kritikk av Høyre etter Syria-forhandlingene, er helt ubegrunnet.

14.06.15 13:54

Det var onsdag at partiene på Stortinget - minus Frp og SV, som begge hadde takket for seg - enige om at Norge på tre år skal ta imot 8000 kvoteflyktninger fra Syria.

Etter at avtalen ble signert, har Frp kommet med krass kritikk av Høyre. Frps Carl I. Hagen uttalte at statsminister Erna Solberg hadde sviktet, mens partifelle Per Sandberg truet med å stille kabinettspørsmål.

- Fullstendig feilaktig
Høyre-veteran og tidligere statsminister, Kåre Willoch, skapte stor debatt da han under Høyres landsmøte i april uttalte til Nettavisen at han mener det er bedre å hjelpe Syria-flyktningene der de er, i stedet for å hente dem til Norge.

86-åringen synes Frps kritikk av regjeringspartner Høyre, er uten grunnlag.

- Den er fullstendig feilaktig. Uten Syria-avtalen, ville antallet flyktninger ha blitt 10.000. Så det Frp ikke tenker på, er at den brakte resultatet nærmere deres ønsker, enn det ellers ville ha blitt. Jeg synes kritikken er forferdelig, sier Willoch til Nettavisen.

Han vil ikke kommentere hva han synes om at regjeringspartiet Frp trakk seg ut av forhandlingene.

- Jeg tror jeg må avstå fra å komme med flere merknader om den saken.

Les også: Carl I. Hagen: - Erna har sviktet

Har ikke tro på folkeavstemningen
Torsdag kom det i tillegg fram at Frp vil avholde en nasjonal folkeavstemning om Syria-flyktningene i forbindelse med høstens kommunevalg. Willoch har liten tro på at han til høsten må avlegge to stemmer under kommunevalget.

Bør vi ha folkeavstemning? Stem her!

- Jeg synes en folkeavstemning i denne forbindelsen er helt feilplassert. Det er flere grunner til det, blant annet fordi det ikke er tid til en grundig og saklig drøftelse før valget.

86-åringen er i det hele tatt skeptisk til å ta i bruk folkeavstemning i politiske spørsmål som dette.

- Det er ganske klare grenser for hvor mange folkeavstemninger man vil ha. Det vil jo lett skyve kommunevalget til side.

Les også: Frps forslag vekker reaksjoner på Twitter

Les også: Enighet om avtale om Syria-flyktninger

- Ikke sikker på at Ap mente 10.000
Om Syria-forhandlingene synes han det virker som at partiene har samarbeidet godt.

Gunnar Stavrum: Derfor blir det neppe folkeavstemning

Før forhandlingene var utgangspunktet til Arbeiderpartiet (Ap) 10.000 flyktninger på to år fra det krigsherjede landet. I sitt budsjettforslag foreslo Høyre og Frp 1500 kvoteflyktninger. KrF presset dette opp til 2120 - 1500 av dem skulle være fra Syria.

Avstanden var derfor stor da samtalene ble innledet. Willoch tror Ap aldri mente at Norge skulle ta imot 10.000 Syria-flyktninger på to år.

- Jeg er ikke sikker på at de egentlig ville det. De ga tydelig uttrykk for at de var villige til å forhandle antallet ned. Det inntrykket jeg har, er at de er fornøyde nå.

Les også: Willoch setter fyr på flyktningedebatten

I forbindelse med Høyres landsmøte i april, uttalte Willoch til Nettavisen at han mener det er bedre å hjelpe flyktningene der de er, i stedet for å ta dem til Norge. Det mener han fortsatt.

- Nå får vi se om de klarer å ta imot de 8000 de har blitt enige om. Behovet er enormt, og jeg fastholder at det er mer hjelp i å bidra der nede.

Les også: Willoch vil hjelpe flyktningene fra Syria der de er

Les også: SV trakk seg på grunn av for få kvoteflyktninger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag