RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kastes ut etter kuppforsøk

Tolv personer er ekskludert fra Rød Ungdom etter at de skal ha forsøkt å kuppe ungdomspartiet.

(YEYE): Det ble et politisk drama da det i helgen ble avholdt landsstyremøte i Rød Ungdom (RU). Etter et halvt døgns behandling ble tolv medlemmer av ungdomspartiet ekskludert.

Medlemmer av Tjen Folket
De tolv medlemmene som ble ekskludert var, i tillegg til å være medlemmer av Rød Ungdom, også medlemmer av den maoistiske grupperingen «Tjen Folket». Men Rød Ungdoms vedtekter tillater ikke medlemmene sine å være medlemmer av andre partipolitiske grupperinger eller organisasjoner.

Leder i Rød Ungdom, Mari Eifring, forklarer at eksklusjon var nødvendig.

- De vi har ekskludert ble ekskludert på bakgrunn av at de enten er medlemmer av eller har deltatt i fraksjonsaktivitet i regi av Tjen Folket. Vi har en fraksjonsparagraf i våre vedtekter som forbyr organisert samarbeid med andre partipolitiske organisasjoner på tvers av Rød Ungdoms vedtatte linjer, sier Eifring.

Forsøkte å kuppe RU
De tolv medlemmene skal ha hatt flere hemmelige møter hvor de har lagt planer for hvordan de skulle kunne kuppe Rød Ungdom og gjøre partiet rødere. I et referat fra et av møtene som Yeye har fått tilgang til, går det klart frem at målet er å endre hele Rød Ungdoms politiske plattform.

«Det er meininga at eit alternativt framlegg skal erstatta både prinsipprogram, arbeidsprogram og Sosialistisk folkestyre» står det i referatet.

Dette referatet skal være noe av bakgrunnen for helgens eksklusjoner. Men Mari Eifring vil ikke gå med på å kalle fraksjonsmøtene for en del av et kuppforsøk.

- Dette dreier seg om fraksjonsvirksomhet hvor man har forsøkt å endre Rød Ungdoms politiske profil, men noe kuppforsøk vil jeg ikke kalle det, sier hun.

- Politisk motivert
En av de ekskluderte er Håkon Bjørgo. Sammen med Jon Trygve Bergsåker var de begge medlemmer av Drammen og Eiker Rød Ungdom. Han mener eksklusjonen var politisk motivert.

- Dette var klart politisk motivert, og det innrømmet også Eifring på landsstyremøtet i helgen. Men alle i Rød Ungdom har en politisk oppfatning. For min del har jeg også deltatt i lovlige former for diskusjon. Alle vi ekskluderte har jo deltatt i lokallagsarbeid, sier Bjørgo.

Han vil heller ikke kalle saken for et kuppforsøk.

- Det er ikke noe kuppmakeri i Rød Ungdom. Jeg har snakka med kamerater om hva vi ønsker og vil med Rød Ungdom. Derfor synes jeg landsstyret har tatt ganske hardt i. De har jo desimert landets største lokallag, sier Bjørgo.

Får fortsette i lokallaget
Men til tross for at Bjørgo og Bergsåker nå er ekskludert, får de likevel fortsette i lokallaget.

- I Eiker og Drammen Rød Ungdom får vi lov til å fortsette, fordi vi har hatt såpass stor betydning for lokallaget, sier Bjørgo til Yeye.

RU-leder Mari Eifring kjenner ikke til at lokallaget i Eiker og Drammen lar de to ekskluderte få fortsette som før, men sier Rød Ungdom sentralt vil følge opp saken.

- De skal jo egentlig ikke kunne fortsette. Dersom lokallaget velger å gjøre det, så går lokallaget på tvers av Rød Ungdoms vedtatte retningslinjer. Landsstyret kommer til å følge opp lokallagene for å passe på at de klarer å takle eventuelle problemer, sier Eifring.

Fra hele landet
De tolv som nå har blitt ekskludert er bosatt flere steder i landet. Fem medlemmer av Trondheim Rød Ungdom, tre medlemmer i Bergen Rød Ungdom, to medlemmer av Eiker og Drammen Rød Ungdom og to fra andre lokallag i Rød Ungdom er ekskluderte.

Eksklusjonssaken skal være den største i et ungdomsparti i nyere tid.

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere