*Nettavisen* Nyheter.

Katastrofevalg for Høyre i Hordaland

UNDER ETTERFORSKNING: Bergens ordfører Trude Drevland gikk fra og med 1. september ut i ulønnet permisjon. Avgjørelsen kom etter at førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen besluttet å starte ny etterforskning av ordførerens rolle i saken. Foto: Paul Weaver

Prognosen viser at Høyre går kraftig tilbake i fylkestingsvalget i Hordaland.

15.09.15 00:39

OSLO (NTB): Skandalen rundt Bergens-ordfører Trude Drevland ser ut til å ha hatt innflytelse hos velgerne. Prognosen viser at Høyre går kraftig tilbake i fylkestingsvalget i Hordaland.

Les også: Valget direkte

Da 89,0 prosent av stemmene var opptelt, fortalte prognosen at partiet ville få 21,1 prosent oppslutning. Det er en nedgang på 7,5 prosentpoeng fra forrige fylkestingsvalg og på hele 10,1 fra stortingsvalget i 2013. Høyre ligger an til å miste fem av 17 mandater i fylkestinget.

Arbeiderpartiet gjør på sin side et kjempevalg, og er fylkets største parti med 33,5 prosent av stemmene. Det er en økning på 5,7 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2011 og med 8,7 i forhold til stortingsvalget. Det gir 20 mandater, en økning på fire.

Også Miljøpartiet De Grønne gjør et godt valg i Hordaland. Prognosen forteller om 5,5 prosent oppslutning, en økning på 3,9 prosentpoeng. Det gir tre mandater, en økning på to.

Fremskrittspartiet gjør i likhet med Høyre et svakt valg og ser ut til å ende med 12,1 prosent oppslutning.

Dersom det var stortingsvalg, forteller prognosen om denne mandatfordelingen: Ap 5 (+1), H 3 (-3), Frp 2, KrF 2 (+1), Sp 1, MDG 1 (+1), SV 1, V 1. KrFs ene mandat i prognosen er et utjevningsmandat. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.