*Nettavisen* Nyheter.

Kina ønsker at Norge aldri gratulerer kinesisk fredsprisvinner

Dalai Lama kommer til Norge onsdag 7. mai, og ingen representanter for norske myndigheter vil møte fredsprisvinneren fra 1989 under besøket. Foto: Ashwini Bhatia (AP/Scanpix)

Kina ønsker garanti for at Norge aldri vil gratulere en framtidig, kinesisk fredsprisvinner som er mot myndighetene.

NRK får bekreftet fra kilder som står Kinas øverste ledere nær, at kineserne vil ha konkrete løfter fra norsk side.

– Hvis ikke de kommer med et sånt løfte, er det vanskelig for Kina å tro at Norge mener alvor når de sier de vil bedre forholdet til Kina, sier Cui Hongjian. Han er professor ved Kinas institutt for internasjonale studier, en tankesmie som står myndighetene nær.

Dalai Lama kommer til Norge onsdag 7. mai, og ingen representanter for norske myndigheter vil møte fredsprisvinneren fra 1989 under besøket.

Utenriksminister Børge Brende (H) forklarte i forrige uke avgjørelsen med den helt ekstraordinære situasjonen mellom Kina og Norge, hvor det ikke har vært reell politisk kontakt på snart fire år.

Regjeringen ønsker å unngå at forholdet til stormakten i øst blir enda verre etter at Nobels fredspris ble gitt til den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo i 2010.

Det har tidligere blitt kjent at det har vært møter mellom kinesiske diplomater og norske myndigheter i Oslo. Der har kineserne blant annet krevd at Norge garanterer at ikke flere kinesiske opposisjonelle vil få Nobels fredspris, skriver NRK. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag