RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kineserne gjør oss rikere

Rike nordmenn blir enda rikere. Det kan de takke Kina og India for, ifølge ny rapport.

Integreringen av Kina og India i verdensøkonomien kan få like stor like stor betydning for den økonomiske veksten i Norge i de neste 50 år som oljen hadde i de foregående 25 årene. Det kommer frem i tre rapporter som to ulike forskergrupper har laget for Nærings- og handelsdepartementet.

NA24 - din næringslivsavis

De tre rapportene tar for seg hvordan globalisering og demografisk endring påvirker norsk økonomi i årene fremover, og konkluderer med at at omstillingen som kreves vil være betydelig, men ikke større enn omstillingen Norge har vært gjennom de siste 25 år.

Industribedrifter i faresonen
En rekke norske industribedrifter kan være i faresonen, mens andre bransjer vil oppleve en kraftig vekst. Ifølge Linda Orvedal, førsteamanuensis ved NHH, vil Norge oppleve en voldsom vekst i kapital samtidig andel mennesker som har høyere utdanning øker.

- For at vi skal utnytte disse ressursene, vil vi få en dreining mot kapital- og kunnskapsintensiv industri, sier hun og legger til:

- Det mest overraskende vi har merket oss er den veldige veksten vi får i kapitalbeholdningen. Norsk næringsliv vil investere mer i utlandet, og dette vil bli viktigere enn petroleumsfondet er i dag. Vi vil få store kapitalinntekter, kapitalbeholdningen vil vokse enormt, og i fremtiden vil Norge i større grad bli en nasjon som lever av kapitalinntekter.

Kapital vil bli viktigere
Ifølge rapporten er det verdt å merke seg at den kraftigste veksten i kapitalinntektene ut fra forskernes beregninger ikke kommer fra Statens pensjonsfond, men fra norske bedriftsinvesteringer i utlandet. I dag utgjør kapitalinntekter rundt 37 prosent av samlet norsk inntekt, om femti år vil det kunne utgjøre så mye som 45 prosent.

Men omstillingene kan bety spikeren i kisten for en rekke industribedrifter. Arbeidsintensiv industri, som blant annet verkstedindustri, er utsatt. Den vil bli flyttet ut til land med billigere arbeidskraft. Vi har sett en begynnelse på det, og forskerne ser for seg at det vil fortsette. Mens andre bransjer vil få et oppsving.

- Vi har bare så vidt sett begynnelsen på en utvikling som vil fortsette, men Norge har allerede tatt store omstillinger, vi har blant annet ikke mye sko- eller tekoindustri igjen. Det har de derimot i Sør-Europa. De vil oppleve et mye større press på arbeidsintensiv industri, og står overfor store omstillinger og utfordringer, sier Linda Orvedal til NA24.

Hun understreker at de først og fremst har laget en analyse for å bidra til å strukturere departementets tanker om hva som er viktig og mindre viktig når det gjelder globalisering. NHH har stått for to av de tre rapportene. Forskningsinstituttet Econ står bak den siste.

Arbeidsintensiv industri forsvinner
Norge står overfor to store utfordringer i fremtiden. Nedbygging av arbeidsintensiv industri kan skape et sysselsettings- og verdiskapningsmessig vakuum utenfor de store byene, og det er ikke uten videre gitt at dette vil bli fylt av tjenesteytende næringer. Det kan forrykke bosettingsmønstret. Den andre utfordringen er lønnstilpasning og inntektsfordeling:

Den andre utfordringen er at vi i en periode må ha lavere vekst i lønnskostnadene enn i samlet inntekt, for å tilpasse oss konkurransen fra gigantlandene. Hvis ingenting blir gjort for å kompensere for dette, kan resultatet bli store endringer i inntektsfordelingen, fra lønnstagere til kapital eiere og.

- Det skaper utfordringer for den økonomiske politikken, sier Orvedal.

De rike blir rikere
Hun viser til at konsekvensen lett vil kunne bli store forskyvninger i den personlige inntektsfordeling – i disfavør av vanlige lønnstagere, og i favør av enkeltpersoner som allerede i utgangspunktet har store kapitalinntekter.

De rike blir rikere, med andre ord.

Men Orvedal tror ikke omstillingene blir noe stort problem for Norge. Det er ikke første gang norsk økonomi har gjennomgått store forandinger.

- Men hvis vi ser på historien, så har vi allerede hatt store omstillinger og norsk økonomi har vist stor evne til omstilling. Samtidig blir vi rikere. Det blir lettere å fordele og foreta omstillinger når det er større kake å fordele, avslutter NHH-forskeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere