*Nettavisen* Nyheter.

Klare til å ta Støre

Det brygger opp til bikkjelagsmål i Stortinget.

19.10.06 15:59

Neste uke må regjeringen forsvare overfor opposisjonen i Stortinget hvorfor de ikke sender soldater til Sør-Afghanistan.

Det er resultatet av det utvidede møtet i utenrikskomiteen, som består av forsvarskomiteen og utenrikskomiteen, i Stortinget torsdag. Diskusjonen blir trolig tirsdag i neste uke.

- Jeg er veldig glad for at vi får en åpen debatt. Jeg føler ikke at vi har fått svar på de spørsmålene som vi har, sier Frp-formann Siv Jensen.

Regjeringen avviste onsdag Natos forespørsel om å bidra med styrker til Sør-Afghanistan. Det har pågått harde kamper i dette området siden mai.

- Vurderer hele tiden
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sa etter orienteringen av den utvidede utenrikskomiteen på Stortinget at regjeringen kan komme til å endre mening om Natos anmodning om spesialstyrker.

- På vurderer situasjonen fortløpende, det gjør vi hver eneste dag, sier Strøm-Erichsen, og viser til konferansen om styrker som Nato skal ha i november.

- Er det slik at dere er redde for å få norske soldater hjem i kister?

- Som forsvarsminister tar vi enhver forespørsel fra Nato ytterst alvorlig, men det er ikke slik at vi kan si ja til enhver forespørsel.

- Svikter våre allierte
Opposisjonen, det vil si Høyre, Frp, KrF og Venstre er rasende over at saken ikke ble drøftet med Stortingets utvidede utenrikskomité før pressen fikk beskjed om beslutningen. Dessuten er Høyre og Frp klart imot at Norge nå sier nei Natos anmodning.

- Våre venners soldater dør, sier Høyre-leder Erna Solberg til Nettavisen.

- Vi er solidarisk
Det tar utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sterkt avstand fra.

- Jeg tar avstand fra den språkbruken. Vi er solidarisk med Nato, og vi har et stort nærvær i Nord-Afghanistan og andre steder, sier Støre til Nettavisen.

- Er det fare for at utrente norske soldater i nord nå kan bli sendt til Sør-Afghanistan i kamp?

- Jeg tror ikke det er noen direkte kobling. De har en oppgave å gjøre i nord. Vi kan ikke ta på oss oppgaver hele tiden alle steder der det er behov, sier Støre.

- Tror du dette vil skade Norges forhold til Nato?

- Det er det vanskelig å si. Ingen bidrar mer i forhold til folketallet til Afghanistan enn Norge.

- SV styrer
Opposisjonen raser også fordi de mener at SV stikk i strid med meningen til Ap og Sp har presset igjennom avslaget fordi SV ikke klarer å takle ett til nederlag etter Mongstad-saken.

Derfor går det uten tvil mot et skikkelig bikkjelagsmål i Stortinget neste uke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.