RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Klart for reelle Syria-forhandlinger neste uke

Partiene på Stortinget møttes til nytt møte om Syria-flyktningene fredag morgen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Partiene på Stortinget møttes til nytt møte om Syria-flyktningene fredag morgen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Cornelius Poppe
Sist oppdatert:
Stor avstand, men et grunnlag for videre samtaler. Det er opposisjonens dom over skissen regjeringspartiene la fram under Syria-forhandlingene på Stortinget fredag.

Etter et drøyt halvannen time langt møte fredag morgen gikk partene hver til sitt i 10.30-tiden. Under møtet la regjeringspartiene fram en skisse til løsning.

– Det har vært et konstruktivt og godt møte. Vi vil forsette samtalene neste uke når partene har fått vurdert skissen, sier Høyres parlamentarisk leder Trond Helleland.

Partene møtes igjen onsdag.

Betydelig avstand

Reaksjonene på skissen er nøktern hos opposisjonen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier skissen gjør det mulig å gå videre med nye samtaler, men vil ikke gå så langt som å si at den er et godt grunnlag for å finne et kompromiss.

– Men den er et grunnlag for å fortsette samtalene med mål om å komme til enighet, sier Støre.

– Det er en god start, og det er gode samtaler, så det går fremover, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

SV-leder Audun Lysbakken understreker at det fremdeles er betydelig avstand.

– Men tonen er god, og jeg synes vi har kommet et viktig skritt videre ved at det ligger en skisse på bordet. Nå kan vi starte de reelle forhandlingene. Så er det altfor tidlig å si om det kan føre fram til noen enighet, for vi har veldig ulike utgangspunkt, sier Lysbakken til NTB

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne sier skissen innebærer at regjeringen har kommet opposisjonen i møte.

Flyktninger i år

Om Norge skal ta imot flere Syria-flyktninger i år eller først fra og med neste år, er et sentralt tema i forhandlingene.

En kilde tett på regjeringspartiene opplyste til NTB torsdag at de i skissen ikke vil åpne for flere kvoteflyktninger fra Syria i 2015 i skissen. I stedet vil det bli angitt hvordan Norge kan ta imot flere Syria-flyktninger i 2016 og årene etter.

Det er standpunkt opposisjonen i utgangspunktet ikke vil godta.

– Vi har jo lagt til grunn at man bør komme i gang med dette i 2015, nå er vi halvveis i 2015, så hvordan vi skal gjøre det på en god måte er den del av diskusjonen, sier Støre til NTB etter møtet.

– Det er svært viktig for oss at det kommer flere flyktninger til Norge i løpet av 2015, sier Lysbakken til NTB.

Sentrale kilder i flere partier sier til VG at en mulig løsning som skisseres er at man i år øker fra vedtaket om 2.100 flyktninger til 2.500 og samtidig forplikter seg til 2.500 de neste tre årene etter det.

Fleksible løsninger

Venstres Ola Elvestuen ville ikke kommentere saken fredag, men sier til NTB at han er glad kommuner som Oslo, Stavanger, Tromsø og Eid, hvor Venstre sitter i posisjon, har gått foran og vil ta imot og bosette vesentlig flere flyktninger.

– Vi er også glad for at Frp både i Bergen, Tromsø og Sandnes har vist vilje til å ta imot flere flyktninger fra Syria, sier Elvestuen

Venstre mener at Høyre- og Frp-styrte byers ja til flere Syria-flyktninger, bør overbevise regjeringen om at det er mulig å hente flere allerede i år, ifølge VG.

Regjeringen har påpekt at flyktninger fra Syria må få fulle rettigheter til bosettingskommune og integreringstiltak. Flere partier, deriblant Venstre, ønsker at man ser på mer fleksible løsninger, som midlertidige oppholdstillatelser.

Venstre vil også kartlegge tomme statlige bygg som kan fungere som midlertidige asylmottak for flyktninger. De ber også om at UDI iverksetter hurtigbehandling av asylsøkere fra Syria som kommer til Norge på egen hånd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere