RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kleppa slakker Terra-tøylene

Sist oppdatert:
Åpner for å gi de kriserammede kommunene utvidet betalingsfrist.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa har stått beinhardt på kravet om at kommunene må dekke de gigantiske Terra-tapene på fire år.

NA24 - din næringslivsavis

Men fredag la hun frem et lovforslag på statsrådsbordet som åpner for at de åtte kommunene vil få utvidet denne fristen. Nå kan de bruke helt opp til 10 år.

Kommunene har rast mot Kleppas tidligere stramme tidsfrist, og fryktet at spareknivoperasjonene ville gå ut over innbyggernes ve og vel.

Kommunalministeren har derfor gitt etter for presset.

Lovendring
Etter dagens kommunelov må det foreligge en plan som redegjør for inndekking over fire år, og Kleppa proklamerte allerede i februar at tidsfristen var noe av det kommunene synes var vanskeligst å forholde seg til etter at skandalen først var et faktum.

- Vi vil vurdere i departementet om det kan gis dispensasjon for enkeltkommuner. Det må i så fall en lovendring til, sa hun, om en mulige utvidet tidsfrist den gang.

Les mer: Fikk Kleppa på gli

Lovforslaget kommer i god tid før 1. juli, fristen kommunene har til å levere det endelige regnskapet for 2007. Hvordan kommunene skal dekke inn tapet skal etter planen være klart samme dato.

Dersom forslaget går igjennom, er det meningen at en utvidet dekningsfrist kun skal benyttes i krisetilfeller. I andre tilfeller vil fremdeles fireårsregelen gjelde.

Tapt 797 millioner
Det er ventet at boet etter Terra Securites-konkursen vil være ferdig behandlet i løpet av april måned, og kommunene har fremdeles et håp om å få igjen noen kroner for smellen.

Til nå har Terra-skandalen kostet de åtte kommunene 797 millioner kroner, men forsatt finnes det skandaleprodukter som ikke er solgt. Kommunene Vik og Bremanger har til sammen 203 millioner kroner i risikofylte obligasjonspakker utstedt av Banque AIG. Disse er knyttet opp gearede amerikanske kommunefond.

Tapet kan derfor komme opp i én milliard, slik NA24 tidligere har redegjort for.

Les mer: Tapet kan bli på én milliard

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere