RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommandørkaptein raser mot uttalelser om kvinner i forsvaret

Illustrasjonsbilde. Bildet viser 2. Gardekompani under øvelse på Rena.
Illustrasjonsbilde. Bildet viser 2. Gardekompani under øvelse på Rena. (Forsvaret)
Kommandørkaptein Benedicte Flakstad reagerer sterkt på oberstløytnant Harald Høibacks påstand om at kvinner i forsvaret svekker Norges stridsevne.

– Jeg er helt uenig, og det baserer jeg på tilbakemeldinger fra menn og kvinner i forsvaret. Ut ifra den kunnskapen jeg har angående fysiske krav, øving og trening før man kan sendes i operasjoner kan jeg ikke skjønne at det stemmer, sier Flakstad, som er tidligere mottaker av Forsvarets likestillingspris, til VG.

Høiback uttalte denne uken at gutter i snitt er sterkere og raskere, og at det derfor historisk sett er militære grunner til at det finnes så få kvinner i kampavdelinger.

– Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at det er fysiske forskjeller på kvinner og menn, men det er bare et element av flere viktige, sier Flakstad, og gir en rekke eksempler:

– I en krigssituasjon er det minst like viktig å ha situasjonsforståelse, beslutningsevne, god kommunikasjon og evne til å utnytte kompetansen i laget.

Brigadesjef Eldar Berli sier til avisen at kvinner ikke svekker Norges stridsevne.

– Jeg støtter han fullt ut. Hans uttalelser i denne saken har en helt annen tyngde som operativ sjef enn en som sitter på kontoret og forsker, sier Flakstad.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere