*Nettavisen* Nyheter.

Kommunene får halv milliard ekstra til oppussing

Vil gi penger til oppussing av skoler og omsorgsbygg for å bremse ledighet.

07.10.15 10:09

Regjeringen vil gi 0,5 milliarder kroner i et engangstilskudd til norske kommuner neste år. Pengene skal gå til oppussing av skoler og omsorgsbygg for å motvirke økt ledighet.

Det kom fram i regjeringens budsjettforslag som ble lagt fram onsdag.

– Kommunene får et engangstilskudd på 0,5 milliarder i tillegg til 4,7 milliarder i frie inntekter. Ekstratilskuddet skal gå til vedlikehold og rehabilitering av skoler og omsorgsbygg, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

– Vedlikehold kan man iverksette raskt. Det er mulig å få gjort viktig og nyttig arbeid i kommunene, samtidig som flere kan komme i aktivitet i en tid hvor arbeidsledigheten øker, sier statsråden.

– Ekstraordinær situasjon

Det er turbulente tider i norsk økonomi, noe som også merkes ute i kommunene. Både i år og i fjor har kommunene blitt rammet av inntektssvikt som følge av redusert skatteinngang.

Årets inntektssvikt er beregnet til 1,3 milliarder kroner, og regjeringen dekket inn 1,1 milliarder av dette da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram i mai.

– Det er ikke noen endringer etter revidert nasjonalbudsjett som gjør at kommunenes situasjon har endret seg, sier Sanner.

Han varsler likevel at det blir foretatt en ny vurdering når det stunder mot revidert budsjett til våren. Årsaken er den nedgangen mange bedrifter i privat sektor nå opplever.

– Utgangspunktet er at kommunene får beholde ekstra skatteinntekter og selv må dekke lavere skatteinntekter. Men vi er i en ekstraordinær situasjon og varsler at vi vil foreta en ny vurdering i revidert nasjonalbudsjett. Det er viktig at kommunene har gode og forutsigbare rammer, sier statsråden.

Fakta

Kommuneopplegget 2016

– Får handlingsrom

Regjeringen legger opp til en reell vekst på 7,3 milliarder kroner i kommunenes samlede inntekter i 2016.

Av veksten kommer 4,7 milliarder som frie inntekter, hvorav 4,2 milliarder går til kommunene og 500 millioner til fylkeskommunene.

Sanner mener regjeringens opplegg gjør det mulig for kommunene å løfte sårbare grupper innen rus og psykiatrisk helse, samtidig som de får et lokalt handlingsrom.

– Hvis man ser på de tre årene vi har hatt ansvaret, 2014-2016, har det reelle handlingsrommet for kommunene vært større enn det var i de tre siste årene under rødgrønt styre, sier Sanner.

Får mer

Når det gjelder økte kostnader i mange kommuner som følge av den sterke økningen i antallet asylsøkere og flyktninger som kommer til Norge, henviser Sanner til regjeringens varslede tilleggsproposisjon i høst.

– Da vi avsluttet budsjettarbeidet var anslagene for asylankomster lavere enn det vi nå ser, sier Sanner, som åpner for at kommunene kompenseres for økte kostnader i tilleggsproposisjonen.

– Det er naturlig når man ser på kostnadene fra ankomst til bosetting.

Regjeringen skal nå forhandle med samarbeidspartiene Venstre og KrF for å få flertall for budsjettet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.