*Nettavisen* Nyheter.

Kommunene slipper å betale for sykehus

Helseminister Bent Høie lar kommunene slippe å betale når eldre havner på sykehus. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Norske kommuner skal ikke lenger skal betale staten en femdel av innbyggernes sykehusregning.

13.05.14 22:00

Høyre/Frp-regjeringen vraker dermed det viktigste virkemiddelet i den rødgrønne regjeringens to år gamle helsereform i revidert nasjonalbudsjett, melder TV 2.

- Vi gjør det vi lovte å gjøre før valget, nemlig at kommunene ikke lenger skal betale når de skrøpelige eldre kommer på sykehus, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Formålet med såkalt medfinansiering i samhandlingsreformen var at det skulle lønne seg for kommunene at befolkningen holdt seg frisk. Derfor har kommunene måttet betale 20 prosent av innbyggernes sykehusregning.

– Dette er for tidlig å avlyse, for tidlig å si om har fungert eller ikke. Helseministeren må forklare hvordan man ellers vil få til økt samhandling, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen.

I samhandlingsreformen har kommunene kunnet velge mellom å betale 20 prosent av hva det koster å ha en pasient på sykehus, eller å bruke pengene til å skaffe et tilbud i hjemkommunen eller i regionen. Høie mener kommunene har tapt stort på dette.

- Vi var imot det fordi vi var redd for at kommunene holdt tilbake pasienter og ikke ville sende dem på sykehus, sier Høie.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag