RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2)

Kompromissløs Jens

Sist oppdatert:
Klar tale fra statsministeren i Stortinget onsdag formiddag. Se web-tv.

- På noen områder er vi kompromissløse: Vi aksepterer ikke vold mot uskyldige, sa Jens Stoltenberg i sin orientering til Stortinget.

Angrepene mot Norge tok en alvorlig vending tirsdag. I Afghanistan gikk flere hundre demonstranter til angrep på leiren med norske soldater i Maymane.

Se hele debatten på web-tv

Blir i Afghanistan
- Vi har bak oss en uke med hendelser som Norge ikke har opplevd maken til, innledet Jens Stoltenberg under sin orientering til Stortinget.

- Vi har sett rasende mennesker demonstrere mot vårt land. Ambassader i brann. Flagg som brennes og tråkkes på. Vi har sett angrep på og trusler mot mennesker som har til oppgave å arbeide for forståelse mellom land og for økonomisk og sosial framgang. Og i går - væpnede ekstremister som gikk til angrep på en liten norsk styrke og deres allierte i Afghanistan. Dette er utrolige bilder, og mange har følt uro over utviklingen. Særlig treffer det oss fordi vi selv ikke opplever at vi er i konflikt med noe land, folkegruppe eller religion, sa Stoltenberg.

Seks norske soldater ble såret i Maymane, tre eller fire afghanere ble drept og opptil 25 afghanere ble lettere skadet. Ingen av de norske soldatene ble kristisk skadd, men to er sendt ut av området for behandling.

- Det ble nødvendig med forsterkninger og flystøtte, blant annet fra nederlandske F-16-fly og amerikanske bakkestøttefly. Britiske styrker ble fløyet inn med tyske helikoptre. Sammen med lokale afghanske krefter bidro dette til at situasjonen kom under kontroll, sier Stoltenberg.

- Norge har et langsiktig perspektiv på den internasjonale bistanden for å stabilisere situasjonen i Afghanistan. Det er nettopp når det oppstår vanskelige situasjoner at det er viktig at vi står fast på de oppdrag vi har påtatt oss. Vi vil ikke bøye av for press. Vold og trusler skal ikke føre fram. De norske styrkene vil bli stående i Afghanistan, sier han.

- Lynets hastighet
- Verden er blitt slik at hvert ord sagt spres til alle verdenshjørner med lysets hastighet. Men hvor de kulturelle forutsetninger for å forstå og fortolke andres levesett, ikke har holdt tritt med den kommunikasjonsteknologiske utvikling.

- Anslagene mot Norge er ikke uttrykk for muslimers holdninger til Norge. Det er et uttrykk for noen ytterliggående menneskers holdninger, sier han.

Stoltenberg presiserte at det selv er opp til de ulike medier å trykke Muhammed-tegningene, men at det også er viktig å ikke begrense ytringsfriheten til å debattere publiseringene.

- Innenfor rammene av den ytringsfriheten kunne de utmerket godt publiseres, men mediene velger selv å ikke publisere – ut fra sitt eget skjønn og sine egne kriterier. Det sentrale her er at det er mediet selv som tar beslutningen, ikke myndighetene. Men enhver fri ytring må også tåle å bli vurdert, debattert - og kritisert - ut fra sitt innhold og den sammenheng den framsettes i. Det er også en del av ytringsfriheten, sier han.

- Uansett hva man måtte mene om tegningene – de gir uansett ingen rett til å bruke vold eller true med angrep på ytringsfriheten.

- Vi lærer mye av andres verdier. Men på noen områder er vi kompromissløse: Vi aksepterer ikke vold mot uskyldige.

Moderat trusselnivå
Politiets sikkerhetstjeneste vurderer fortsatt trusselnivået i Norge som moderat. Det er ikke fremsatt konkrete trusler mot Norge eller utenlandske interesser i vårt land.

- Jeg forstår at mange blir usikre i en slik situasjon. Samtidig vil jeg at alle skal vite at norske myndigheter og politi hele tiden er opptatt av hvordan vi best mulig kan passe på sikkerheten til alle som bor i vårt land. Politiets årvåkenhet er økt, sier Stoltenberg.

Uten sidestykke
I dag sendte Norge også en kraftig protest til Syrias regjering.

- Det er en situasjon uten sidestykke at en norsk ambassade blir angrepet og brent. Det hadde Syria ansvaret for å forhindre. Det ansvaret sviktet de. De har fortsatt ansvar for å beskytte våre folk der. Og vi vil holde dem ansvarlig for de økonomiske skadene ved å kreve erstatning. Denne saken har jeg drøftet med FNs generalsekretær Kofi Annan som deler våre grunnholdninger til de totalt uakseptable hendelser vi så i Damaskus. Det handler om respekt for internasjonal lov og rett.

Stoltenberg ga også ros til muslimske ledere i Norge, som har tatt avstand fra aksjonene.

Tidligere onsdag ble det klart at FN, EU og 57 muslimske land går sammen om en appell for å dempe konflikten om de satiriske Muhammed-tegningene. Totalt har 2806 nordmenn registrert seg ved utenriksstasjonene i 24 land med stor muslimsk befolkning. UD har ifølge Aftenposten lagt planer for å kunne evakuere nordmenn ut fra farlige situasjoner som følge av karikaturdemonstrasjonene rundt om i verden.

Hele Stoltenbergs tale kan du lese her (ekstern lenke)

Les også: Skryter av norske muslimer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere