RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Konfliktsakene står i kø på Stortinget

Det blir en travel vår på Stortinget.
Det blir en travel vår på Stortinget. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Omstridte endringer i arbeidsmiljøloven og vidtrekkende reformer i landbruket er to eksempler.

Spørsmålet om oljefondets investeringer i kull vil på nytt bli reist når Finansdepartementet avgir stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond i løpet av våren.

I februar vil finansminister Siv Jensen (Frp) motta rapporten fra den såkalte produktivitetskommisjonen og innen 15. mars skal utvalget som evaluerer Nav legge fram sin rapport. Videre skal kulturminister Thorhild Widvey (H) legge fram stortingsmeldingen om hvordan NRK kan drive mer effektivt.

I tillegg kommer de mange sakene som kontroll- og konstitusjonskomiteen har til behandling, samt faste poster som jordbruksoppgjøret, kommuneproposisjonen og revidert nasjonalbudsjett.

Robert Erikssons (Frp) foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven er blitt svært dårlig mottatt av fagbevegelsen.

Listhaug og Eriksson

28. januar går de tre største arbeidstakerorganisasjonene til politisk streik mot regjeringen og arbeidsminister Robert Eriksson. Frp-statsrådens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven er blitt svært dårlig mottatt av fagbevegelsen, men han vil kunne gjøre regning med støtte fra Venstre for å få igjennom det kanskje mest kontroversielle forslaget om midlertidige ansettelser.

Venstre vil også kunne sikre flertall for en annen omstridt reform fra en Frp-statsråd, nemlig landbruksminister Sylvi Listhaug. Hennes forslag om å skrote konsesjonsloven, oppheve boplikten og fjerne priskontrollen vil bli oversendt Stortinget i løpet av våren.

Men uproblematisk blir det ikke, for det andre av regjeringens to støttepartier – KrF – motsetter seg i utgangspunktet begge deler. Det samme gjør resten av opposisjonen.

Sylvi Listhaug (Frp) vil blant annet oppheve boplikte.

Pels og olje

Listhaugs departement skal også sende utredningen om pelsdyrhold ut på høring, mens Olje- og energidepartementet legger fram plan for utbygging og drift av det gigantiske Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. Den 23. konsesjonsrunden, som ble utsatt før jul, skal også lyses ut.

Her er det med andre ord duket for en rekke kontroverser, ikke minst om løsningene for elektrifisering av Utsirahøyden og spørsmålet om hvor langt mot iskanten i nord regjeringen ønsker å legge til rette for oljevirksomhet.

Fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet varsles det blant annet en utredning om tap av statsborgerskap ved tjenestegjøring for militære styrker i utlandet samt et lovforslag som setter krav til bestått prøve i samfunnskunnskap og muntlige ferdigheter i norsk for å få norsk statsborgerskap.

(Saken fortsetter under bildet.)

Røe Isaksen (H) skal ha klar en proposisjon til Stortinget om endringer i privatskoleloven, opplæringsloven og barnehageloven.


Monica Mæland (H) la i juni i fjor fram eierskapsmeldingen som varsler nedsalg i en rekke statlige selskaper.

Eierskap og privatskoler

Næringsminister Monica Mæland (H) la i juni i fjor fram eierskapsmeldingen som varsler nedsalg i en rekke statlige selskaper, men først nå på nyåret starter den politiske behandlingen på Stortinget.

Likeledes er det først nå Stortinget får til behandling strukturen i universitets- og høyskolesektoren. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ventes å komme med en stortingsmelding om dette i løpet av årets seks første måneder.

Røe Isaksen skal også ha klar en proposisjon til Stortinget om endringer i privatskoleloven, opplæringsloven og barnehageloven, foruten en forskriftsendring om foreldrebetaling i barnehager. Spørsmålet om skjerpede karakterkrav i matematikk for opptak til lærerutdanningene skal også tas stilling til.

Helseminister Bent Høie (H) vil i løpet av våren sende lovforslaget om fritt behandlingsvalg over til Stortinget.

Fritt behandlingsvalg

Helseminister Bent Høie (H) vil i løpet av våren sende lovforslaget om fritt behandlingsvalg over til Stortinget. Høringen ble avsluttet i september i fjor.

Høie varsler også en egen folkehelsemelding og vil innlede debatten om en nasjonal helse- og sykehusplan som rett nok først vil bli lagt fram til høsten. I tillegg skal høringen om rapporten fra det såkalte prioriteringsutvalget avsluttes og konkluderes. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere