RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Stortingets åpning 2015: Statsminister Erna Solberg (H) overrekker trontalen til kong Harald som er flankert av dronning Sonja og kronprins Haakon under den høytidelige åpningen av det 160. storting fredag.
Stortingets åpning 2015: Statsminister Erna Solberg (H) overrekker trontalen til kong Harald som er flankert av dronning Sonja og kronprins Haakon under den høytidelige åpningen av det 160. storting fredag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix

Kongen hoppet over en del av trontalen

Sist oppdatert:
Kong Harald hoppet tilsynelatende over en side da han leste opp regjeringens trontale ved åpningen av Stortinget.

Flyktningkrisen var tema da kong Harald bladde om til neste side i manuskriptet. Brått var han over på en del av talen som handlet om sysselsetting og norsk økonomi.

Flere avsnitt om flyktningpolitikk og forsvarspolitikk ble dermed ikke lest opp.

«Norge skal ta sin del av ansvaret. Mange har opp gjennom historien stilt opp for oss nordmenn da vi trengte en hjelpende hånd. Nå er det vi som må stille opp for mennesker i nød», lød de neste setningene han ifølge manuset skulle ha lest.

Den komplette talen, inkludert avsnittene som ikke ble lest opp, er lagt ut på regjeringens egne nettsider.

Les hele talen her!

Kongen hoppet også over flere avsnitt om norsk forsvarspolitikk.

«Europas sikkerhetspolitiske situasjon er endret. I øst skaper Russlands folkerettsbrudd i Ukraina og opptreden i regionen usikkerhet. I sør utfordres Europas sikkerhet av den forverrede situasjonen i Midtøsten og Nord-Afrika», heter det i manuset.

Her kan du tipse Nettavisens redaksjon på mail, eller ring 02060.

«Regjeringen vil fortsette arbeidet med å styrke Forsvarets operative evne», står det videre.

Ifølge regjeringen må Forsvaret tilpasses de nye truslene. Regjeringen arbeider for tida med en ny langtidsplan for forsvarssektoren. (©NTB)

- Norge skal ta sin del av ansvaret

Den raske økningen i antall asylsøkere vil være utfordrende for Norge. Men vi skal ta vår del av ansvaret, fastslår regjeringen i trontalen.

Åpningen av trontalen var helt og holdent viet flyktningsituasjonen i Europa.

– Mange mennesker er nå på flukt på vårt eget kontinent. Noen har søkt frihet og trygghet i vårt land, sa kong Harald da han leste opp trontalen, som ble overrakt til ham av statsminister Erna Solberg.

I trontalen fastslår regjeringen at Norge bidrar.

– Regjeringen vil ta imot flyktningene på en god måte. Utlendingsmyndighetene, frivillige organisasjoner og enkeltmennesker gjør en uvurderlig innsats, sa kong Harald.

I trontalen viser regjeringen til at den har fremmet en proposisjon om tilleggsbevilgninger for å håndtere situasjonen, og regjeringen ber Stortinget om rask behandling av denne.

Regjeringen peker også på at den har tatt initiativ til en giverlandskonferanse for flyktningene i Syria og nærområdene. Samtidig understrekes det at den vil fortsette innsatsen for å redde liv i Middelhavet.

Økonomisk uro

En stor del av trontalen handlet også om de vanskelige omstillingene norsk økonomi står overfor i årene som kommer.

Oljenæringen vil fortsatt være viktig, men det er andre næringer som skal løfte Norge videre i fremtiden, fastslår regjeringen.

– I år er det 50 år siden petroleumsvirksomheten startet på norsk sokkel og innledet en tid med vekst og økt sysselsetting. Store petroleumsinntekter og høy produktivitet i fastlandsøkonomien har gjort det mulig å bygge ut velferden mer enn i andre land. Vi har også spart til fremtidige generasjoner. Få land har fått slike muligheter, sa kong Harald.

Men de siste årene har situasjonen endret seg.

– Norsk oljenæring vil fortsatt være viktig, men mye tyder på at det er andre næringer og nye arbeidsplasser som må løfte vårt samfunn videre i fremtiden.

Vil fremme omstilling

Statsbudsjettet for 2016 skal fremme omstilling og høy sysselsetting, lover regjeringen.

– Regjeringen vil fremme et budsjettforslag for arbeid, aktivitet og omstilling, sa kong Harald.

Høyre og Frp varsler i trontalen at de vil prioritere tiltak som bidrar til langsiktig omstilling av den norske økonomien. Skattesystemet skal innrettes slik at det «i større grad bidrar til vekst og verdiskapning».

– Fallet i oljeprisen har gjort at omstillingen må skje raskere enn vi kunne håpet på. Flere opplever nå større usikkerhet om sin jobb og sin inntekt, ble det påpekt i trontalen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere