RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kontrollkomiteen dropper varslersaken

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, her i Brussel tidligere denne måneden.
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, her i Brussel tidligere denne måneden. Foto: Vestbakke, Anne Marte (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Går ikke videre med saken om løgn, trusler og press i forbindelse med sammenslåingen av Forsvarets spesialstyrker.

Kontrollkomiteen på Stortinget går ikke videre med saken om løgn, trusler og press i forbindelse med sammenslåingen av Forsvarets spesialstyrker.

Det bekrefter komitéleder Anders Anundsen (Frp) overfor NTB tirsdag ettermiddag. Årsaken er at møtet i kontroll- og konstitusjonskomiteen tirsdag var det siste før valget. Komiteen rekker dermed ikke å gjennomføre flere undersøkelser eller å framlegge en innstilling i saken før sommeren.

Den eneste muligheten det sittende Storting har til å behandle en eventuell innstilling, er at presidentskapet kaller inn til ekstraordinært møte. Til det er denne saken neppe viktig nok, ifølge Anundsen.

– Ja, du kan godt si at forsvarsministeren ble reddet av gongongen, sier han til NTB.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) har i to omganger svart på kritiske spørsmål fra komiteen, i forrige uke og senest mandag, hvor hun redegjør for sin befatning med den såkalte varslersaken i Forsvaret.

Måtte henlegge
Opposisjonspartiene, som har flertall i komiteen, er ikke fornøyd med svarene, der Strøm-Erichsen medgir svikt i journalrutiner for ni eposter knyttet til den omstridte saken. Anundsen mener dessuten svarene om oppfølging av varslere og manglende oppfølging av arkivlover er for svake.

– Saken er ikke vesentlig bedre oppklart med disse svarene. Jeg mener det er grunn til å sende nye brev, fordi det er flere spørsmål vi ikke har fått svar på – selv om deler av den ble lagt død da Stortinget natt til tirsdag vedtok sammenslåingen av Forsvarets spesialstyrker, sier han.

Tillitsvalgte i Marinejegerkommandoen fortalte i en epost til forsvarsministeren 15. februar i år om løgner, press og trusler fra personer i forsvarsledelsen knyttet til prosessen med å slå sammen spesialstyrkene. Strøm-Erichsen hevder hun leste eposten samme dag, men at hun ikke leste den grundig nok – blant annet vedlegget hvor påstandene blir framsatt.

Ikke journalført
Det gjør ikke saken noe bedre, sett med kontrollkomiteens øyne, at den aktuelle eposten ikke ble journalført og at statsråden angivelig derfor ikke leste den igjen før hun ble kontaktet av mediene i midten av mai. Ytterligere åtte eposter fra personer som protesterte på og argumenterte mot sammenslåing av spesialstyrkene ble heller ikke korrekt journalført.

«Det er ingen sammenheng mellom manglende journalføring og det forhold at avsenderne av epostene har vært kritiske til prosessen rundt forsvarssjefens fagmilitære råd», hevder Strøm-Erichsen i sitt svar.

Anundsen mener det i saken ligger antydninger om at beslutningsgrunnlaget for sammenslåingen kanskje ikke var godt nok. Han stiller blant annet spørsmål ved om hun mener innvendingene mot beslutningen kommer godt nok fram.

Det avviser forsvarsministeren, som skriver at bekymringene har «vært godt kjent for departementet».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest