RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ingvild Jensen, TV 2 Nettavisen

Kraftig oppgjør etter selvmord

Sist oppdatert:
Frp-veteranen John Alvheim tar i en ny bok et kraftig oppgjør med SVs Ågot Valle og medienes kritikk mot tidligere helseminister Tore Tønne.

SVs Ågot Valle er blant dem som får hardest medfart når John Alvheim i Arvid Møllers biografi gjør opp status etter den tragiske Tønne-saken, som endte med at den tidligere helseministeren begikk selvmord.

Nær kontakt med Tønne
Alvheim hadde som leder av sosialkomiteen nær kontakt med avdøde Tore Tønne i den tiden Tønne var statsråd. I boken betegner han Tønne som en hedersmann og en uhyre dyktig statsråd.

Alvheim hevder i boken at forhåndsdømmingen av Tønne gikk altfor vidt. Han kritiserer blant annet et brev Ågot Valle, som da var leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, sendte til Statsministerens kontor i desember 2002. Der ba hun kontoret vurdere en politianmeldelse av Tønne og spurte om Tønnes heving av ventelønn kunne sammenlignes med trygdemisbruk. 20. desember ble Tønne tiltalt for grovt uaktsomt bedrageri av Økokrim. Dagen etter ble han funnet død.

- En uhyrlig insinuasjon
- Dette var, etter min mening, en uhyrlig insinuasjon mot hedersmannen Tore Tønne, sier Alvheim i boken om Valles brev. På pressekonferansen i forbindelse med presentasjonen av boken fredag gjentok Alvheim kritikken.

- For meg som kjente, virkelig kjente, Tore Tønne, var dette en helt hårreisende handling. Det må Ågot Valle stå til ansvar for, spesielt fordi hun var leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, sier Alvheim til TV 2 Nettavisen.

Kritiserer mediene
Alvheim understreker at Valle ikke var alene i det han oppfattet som forhåndsdømming.

- Enkelte medier bidro også, sier han.

I boken peker han på de største avisene og sier at Tønne de siste ukene og dagene før han tok sitt liv var preget av fortvilelse over at avisene ikke gjenga ham riktig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere