*Nettavisen* Nyheter.

Krangler om kursoppgang

Næringsministeren gir regjeringen æren for oppgangen til de statseide selskapene på Oslo Børs. – Bare sprøyt, hevder Frps Øyvind Korsberg.

19.04.06 10:56

(NA24): Aktivt eierskap har vært omkvedet siden regjeringen Stoltenberg tiltrådte. De ønsker å blande seg inn i styre og stell de statlige, børsnoterte bedriftene. Til høyresidens store fortvilelse.

«Fra regjeringsskiftet fram til i dag (10. februar, red. anm.) har verdien av statens eierandeler i selskapene på Oslo Børs i økt med 100 milliarder kroner, fra 394 til 494 milliarder. Verdiøkningen har vært høyere enn gjennomsnittlig for alle børsens selskaper. Det kan vel gi grunnlag for å konstatere at markedets tro på selskaper som staten eier snarere øker enn det motsatte?» skrev nærings- og handelsminister Odd Eriksen i et leserbrev til forsvar for en aktiv eierskapspolitikk i LOs fagblad LO-Aktuelt tidligere i vinter.

NA24 - din nye næringslivsavis.

- Bare sprøyt
Det fikk Frps Øyvind Korsberg til å hoppe i stolen i stortingssalen.

- Dette er bare sprøyt. Kursoppgangen på Oslo Børs er drevet av en generell oppgang. Det har ingenting med ny regjering å gjøre. Oslo Børs er i høyeste grad en oljedrevet børs. Det er forklaringen på oppgangen, sier Korsberg til NA24.

Han avkrevde ministeren et skriftlig svar og ønsket at Eriksen skulle dokumentere kursutviklingen for de statlige selskapene, og sammenligne kursutviklingen for statlige selskaper i forhold til utviklingen i børsindekser for relevante sektorer. Det har han fått nå.

Næringsministeren viste til en kursutvikling på 24,4 prosent for Oslo Børs i perioden, mens de statseide selskapene økte med 24,9 prosent. 0,5 prosentpoeng mer enn snittet på børsen. Han vedgår at ettersom verdiene av de børsnoterte selskapene hvor staten er stor eier utgjør en såpass stor del av Oslo Børs, vil verdien av statens aksjer i vesentlig grad svinge i takt med hovedindeksen på Oslo Børs.

- Det er utvilsomt en rekke forhold som påvirker kursutviklingen i selskapene staten er eier i. Det står imidlertid fast at regjeringsskiftet og den nye regjeringens uttalte politikk har ikke lagt noen demper på kapitalmarkedenes prising av aksjene i disse selskapene, skriver Eriksen i sitt svar.

Henger ikke på greip
Korsberg er på langt nær fornøyd med svaret:

- Svaret henger ikke på greip. Det er ingenting av regjeringens næringspolitikk som har bidratt til å dra opp børsen og en ny erhvervslov vil nok snarere gjøre det motsatte, hevder Frp-representanten.

Oppgangen har på langt nær stoppet opp etter at ministeren kom med sin påstand. I disse dager er verdien av statens aksjer i SAS Cermaq, DnB NOR, Norsk Hydro, Telenor, Statoil, Kongsberg Gruppen og Yara beregnet til 525 milliarder kroner. En kursutvikling på rundt 25 prosent, eller 131 milliarder kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag