*Nettavisen* Nyheter.

Krangler om regningen for Syria-flyktninger

KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen og Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik kommenterer revidert nasjonalbudsjett 2015. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Hvis Norge skal ta imot 10.000 syrere er det stor uenighet blant de borgerlige om hvor regningen skal gå.

I forbindelse med revidert statsbudsjett må Stortinget ha mange budsjettposter på plass. Hva man skal gjøre med tusenvis av ekstra kvoteflyktninger fra Syria er det stor uenighet om blant politikerne.

I tillegg til uenigheten om hvor mange flyktninger som skal tas imot er det heller ikke enighet i hvordan dette skal betales for.

Ifølge Klassekampen vil Frp at pengene må hentes fra bistandsbudsjettet. Det vil ikke Venstre og KrF. KrFvil heller ikke betale via økt oljepengebruk, mens Venstre ifølge avisens kilder er mer åpne for nettopp dette, fordi det skal være sterk motvilje i regjeringen mot å kutte andre steder i budsjettet.

Regjeringen valgte å ikke komme i møte stortingsflertallets krav om at Norge må ta imot 10.000 kvoteflyktninger over de neste to årene. Det fremkalte ikke noen overraskelser hos opposisjonen.

Derimot er det enighet om å fortsette Syria-samtalene mellom de parlamentariske lederne tirsdag 19. mai, skriver NTB.

Hva prislappen på kvoteflyktningene vil koste er usikkert. Ap hevdet på landsmøtet at det ville koste 800-900 millioner kroner å ta imot 5000 ekstra flyktninger i år og en milliard ekstra neste år for 5000 til. Frp mener prisen blir det mangedoblede.

Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) mener det er uaktuelt å ta fra oljefondet:

– Statens pensjonsfond utland? Nei, det tror jeg ikke vi skal røre. Det vil være feil å røre ved den mekanismen, sier han til Klassekampen.

For hele opposisjonen er det uaktuelt å finansiere ekstra innsats i Syria gjennom kutt i annen bistand.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.