RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krangler om to milliarder

Sist oppdatert:
LO og NHO krangler om Avtalefestet pensjon, en samlet utgift på rundt to milliarder for bedriftene. LO truer med streik. For NHO er det ikke kroner og øre som er det primære, men å holde flest mulig i arbeid.

Tarifforhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri, de såkalte frontfagene, gikk i stampe etter kort tid. Kun en drøy uke etter at de satte i gang ble det brudd, og riksmeklingsmann Svein Longva ble koblet inn.

Partene er steile på flere punkter, de to viktigste er innleid arbeidskraft og Avtalefestet pensjon. Stadig flere bedrifter leier inn østeuropeiske arbeidere til luselønn og LO krever tiltak mot sosial dumping.

Samtidig krangler de altså om Avtalefestet pensjon. Ordningen ble etablert for at eldre arbeidstakere skulle ha mulighet til å gå ut i pensjon tidligere enn 67 år. Inntil da hadde mange blitt uføretrygdet, eller kommet inn på forskjellige lokale avtaler om pensjonering.

Streik uten AFP-løsning
Men ordningen går ut i år, og LO krever at den videreføres i minst fire år til, frem til et nytt pensjonsforlik er på plass. Dermed måtte regjeringen kobles inn. Om det ikke blir enighet rundt AFP-ordningen og sosial dumping innen midnatt i natt, blir det streik. AFP-kravet er det som står øverst på listen.

- Kravet om å videreføre AFP i sin nåværende form står så sterkt blant LOs medlemmer at vi ikke ser det mulig å komme til enighet ved årets tariffrevisjon dersom vilkårene endres fra 2007, skrev Gerd Liv Valla i et brev til Jens Stoltenberg i forrige uke.

- Men hvor mye koster AFP egentlig for næringslivet?

- I 2005 utgjorde utgiftene til AFP samlet om lag 6 milliarder kroner, opplyser seniorrådgiver Frank Vatne i Finansdepartementet.

Men det er de totale utgiftene, for staten og næringslivet. Ifølge Vatne utgjorde omtrent tre milliarder kroner i privat sektor, hvorav statens bidrag utgjorde 800 millioner kroner. Dermed krangler partene i realiteten om en utgift på rundt to milliarder kroner.

Kostnadene ikke det vesentlige
Ifølge NHO utgjør det rundt en prosent av de totale lønnsutgiftene for NHO-bedriftene. Ikke en stor utgift for næringslivet, med andre ord. Men for NHO er det ikke kostnadene som er det viktigste.

- Hele landet skriker etter arbeidskraft. Det er det primære, ikke de kronene og ørene dette koster, sier informasjonssjef Øyvind Lind Petersen til NA24.

- Alle parter går inn for en arbeidslinje. Tall for de siste årene viser at den gjennomsnittlige pensjonsalderen har gått ned og i likhet med alle parter i arbeidslivet, ønsker vi å stimulere flest mulig til å stå lengst mulig i arbeidslivet. AFP har en tendens til å gjøre det motsatte, sier han videre.

LO vil beholde ordningen fordi pensjonsreformen uten denne muligheten blir et usosialt prosjekt som rammer de med belastende jobber og relativt lav lønn.

- LO deler myndighetenes ønske om å fremme lenger yrkesdeltakelse særlig i en tid der arbeidsstyrken vokser lite og antallet pensjonister vokser sterkt. Dette må imidlertid skje ved et arbeidsliv som gir bedre muligheter for seniorene og ikke gjennom kutt i AFP-ordningen. Derfor er det et hovedkrav at AFP-ordningen videreføres i sin nåværende form, het det i Vallas brev.

Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet har uttalt at AFP ikke er hellig for dem. Han kan tenke seg å erstatte ordningen med en fleksibel pensjonsalder fra 62 år. For dem er det viktigste å gi folk som har behov for å gå av med pensjon tidligere, til å gjøre det uten å måtte gå på uføretrygd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere