RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krevde ny toppjobb

Foto: Lise Åserud (Scanpix)
Sist oppdatert:
Bjarne Håkon Hanssen måtte hoste opp en toppjobb i UD for å få Manuela Ramin-Osmundsen til å gå av som UDI-sjef.Siste: Vurderer politianmeldelse

Det bekrefter flere sentrale kilder overfor TV 2 Nettavisen.

Ville fortsette
Så sent som i forrige uke var hun fast bestemt på å fortsette i jobben – uansett hva granskerne kom opp med. Den skarpskodde juristen var ville stå opp for sine rettigheter. Men med jobben i Utenriksdepartementet åpnet Bjarne Håkon Hanssen en dør som gjorde hun kunne «gå ned med flagget til topps».

Da TV 2 Nettavisen konfronterte Hanssen med disse opplysningene mandag ettermiddag bekreftet han at arbeidet med å finne en mulig ny jobb til Ramin-Osmundsen startet for nesten to uker siden.

Da var hun kjent med deler av kritikken som ville komme i Graver-utvalgets innstilling. Og selv om hun ikke var innstilt på å gå av, ba hun om en vurdering av hva som kunne være alternativene.

«Inkvisisjon»
At hun ikke har mye annet en forakt til overs for arbeidet og konklusjonene i utvalget ledet av professor Graver kom tydelig fram på hennes pressekonferanse i mandag. Ramin-Osmundsen avviser blankt kritikken av seg selv, og sa følgende om tiden som er gått fra kommisjonen tok til med sitt arbeid:

- Hver dag siden 7. april har vært en utrolig belastning. Jeg har vært utsatt for en form for «inkvisisjonsprosess» uten rettsikkerhetsgaranti, uten kontradiksjon (red. anm: mulighet til å si imot) og uten krav til bevisførsel.

Punkt for punkt imøtegikk hun krast kritikken av seg selv, og det var ikke noe i hennes uttalelser mandag som tydet på at hun syntes det var noen grunn til at hun skulle gå av, utover behovet for «ro i UDI».

TV 2 Nettavisen er kjent med man forsøkte å få Ramin-Osmundsen til å dempe noe av den voldsomme kritikken mot Graver-utvalget. Det lyktes ikke.

Luftet i alle departementer
- Jeg tok kontakt med min departementsråd Ellen Seip, for å be henne se på mulige løsninger i departementsfellesskapet. Hun tok dette opp med alle de andre 18 departementsrådene, og det var utenriksråd Svein Svedman som kom tilbake med den jobben Ramin-Osmundsen nå får, sier Hanssen.

Han sier han luftet tanken om denne jobben for Ramin-Osmundsen i forrige uke, og at kontrakten ble underskrevet samtidig som hun sa opp jobben i UDI sist fredag.

- Vi var i en situasjon hvor hun hadde en åremålskontrakt på seks år, og å finne en ny passende jobb synes jeg er god personalbehandling, sier Hanssen til TV 2 Nettavisen.

Han avviste gjentatte ganger i løpet av mandagen at han på noe tidspunkt hadde bedt henne trekke seg.

- Hypotetisk
Manuela Ramin-Osmundsen hevder selv overfor TV 2 Nettavisen at hun først sist fredag hørte om jobben.

- Da hadde jeg allerede bestemt meg for å gå av, sier hun.

- Ville du gått av om du ikke hadde blitt tilbudt noen ny jobb?

- Det er en hypotetisk problemstilling, siden jeg har fått en ny jobb.

- Men var det du eller statsråden som brakte ny jobb på banen?

- Jeg vil ikke gå inn i hva vi har snakket om.

- Ble du bedt om å¨gå av?

- Nei.

Opprettet for henne
Utviklingsminister Erik Solheim bekrefter at stillingen som prosjektleder for migrasjon og utvikling ble spesialsydd for Osmundsen.

- Den ble opprettet for henne, men er en funksjon vi lenge har vært på jakt etter, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Hun er en åpenbar kapasitet på et emne vi gjerne vil ha belyst, fortsetter han.

Solheim ønsker ikke å gå inn på når han bestemte seg for å tilby Ramin-Osmundsen jobben.

- Alt om hennes rolle i UDI overlater jeg til Bjarne Håkon Hanssen og henne å svare på. Men da sjansen kom, var jeg ikke vanskelig å be, sier Solheim.

Vraket av Erna
Erna Solberg sa i går at hun var rett og slett forbannet over at UDI bevisst hadde sett bort fra hennes instrukser i behandlingen av søknadene fra Irakerene, og mente det var rett av Ramin-Osmundsen å trekke seg.

Det er ikke første gang de to er i tottene på hverandre.

Sommeren 2005 ble Manuela Ramin Osmundsen vraket i første runde som direktør for det nyopprettede Integreringsdirektoratet. Tidligere Høyre-statssekretær Osmund Kaldheim ble valgt. Han var ikke kvalifisert i første runde, men kunne søke da kravene til utdanning ble senket i en ny utlysing.

Manuela Ramin-Osmundsen er utdannet Cand. Jur fra 1986. Hun har vært advokatfullmektig i Frankrike og har hatt en stipendiatstilling i Juridisk avdeling i Europakommisjonen i Brussel. I 1992 var hun EU-rådgiver i advokatfirmaet Stabell. Fra 1993 til 1995 var hun førstekonsulent ved Statens helsetilsyn, Legemiddelavdelingen. Fra 1995 til 1998 var hun førstekonsulent/rådgiver i UDI, Integreringsavdelingen. Høsten 1998 var hun prosjektleder i Kommunaldepartementet. Fra 1998 til 2002 var hun daglig leder ved Senter mot etnisk diskriminering. Toppjobben i UDI fikk hun beholde i 21 dager - fra 17. mars til hun ble permittert 7. april. Mandag gikk hun av.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere