RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever 5,5 prosent mer i lønn

Sist oppdatert:
Fagforeningene krever mye mer i lønnsøkning enn LO fikk i privat sektor.

LO og NHO forhandlet seg frem til et lønnsoppgjør på 4,5 prosent i slutten av mars. Sammen med YS og Unio går LO nå mye hardere ut i i det statlige lønnsoppgjøret, og krever 5,5 prosentpoeng.

NA24 - din næringslivsavis

Det er ett prosentpoeng mer enn det som ble gitt i det såkalte frontfaget, som tradisjonelt sett skal være retningsgivende i forhold til lønnsoppgjøret. LO-leder Roar Flåthen understreket dette overfor NA24 da han og NHO-sjef Finn Bergersen kom til enighet i tariffoppgjøret i privat sektor før påske.

- Legger rammer
- Vi forutsetter at dette legger rammer for de som kommer etter, sa LO-lederen da, og viste til den såkalte frontfagmodellen, som skal bestemme rammene for oppgjøret totalt sett, også offentlig sektor.

I en melding sier de tre forhandlingslederne, Morten Øye i LO Stat, Pål N. Arnesen i YS Stat og Arne Johannessen i Unio, at innretningen på de sentrale tilleggene vil gi kvinner bedre uttelling enn menn, og bidra til å redusere kjønnsbetingede lønnsforskjeller i staten.

- Kravene kan være friske. De er det. Vi leverer aldri fra oss et ultimatum, men vi må over 4,5 prosent, sier LO Stats forhandlingsleder, Morten Øye til NA24.

Arbeidslivsforsker Åsmund Arup Seip ved Fafo er ikke overrasket over at kravet blir høyere i staten enn i privat sektor.

Fokus på forskjellene
- Noen år krever offentlig sektor mer enn det som gis i frontfaget. Særlig de siste årene har det vært et økende fokus på at det er mange funksjonærer i privat sektor som har hatt en lønnsutvikling som har vært høyere enn arbeiderne. Offentlig sektor har påpekt dette etterslepet, forteller han.

NA24 har tidligere skrevet at etterslepet for høyt utdannede i stat og kommune for enkelte grupper har komet opp i 250.000 kroner i forhold til privat sektor. Dette krever de nå å få utjevnet.

LO Stats forhandlingsleder bekrefter at dette er over resultatet i frontfaget, men sier at det er viktig for dem å ta igjen det tapte i forhold til funksjonærer i privat sektor.

- Vi har hele tiden sagt at de statsansatte blir liggende etter, og vi har slåss for at vi skal basere vår lønnspolitikk på den samlede lønnsutviklingen i industrien. Og den har vært over 4,5 prosent, sier han til NA24.

Gir mer til kvinner
Konkret krever organisasjonene et generelt tillegg på hovedlønnstabellen, slik at alle er garantert et viss lønnsøkning. Tillegget skal gis som en kombinasjon av kroner og prosent, og ha virkning fra 1. mai i år.

I tillegg vil organisasjonene ha ett lønnstrinns-opprykk for alle stillinger som har lønnsrammer. Kvinner i offentlig sektor henger fortsatt langt etter menn når det gjelder lønn. 62 prosent av kvinnene sitter i stillinger med lønnsrammer, og et slikt tiltak vil sikre kvinner sterkere lønnsutvikling enn menn. Dette vil i tillegg være positivt for lavtlønte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere