RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever 6.000 jobber ut av Oslo

Sist oppdatert:
KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): Senterpartiet ønsker å flytte 6.000 statlige arbeidsplasser ut av Oslo. Ex-statsråd Victor Norman ønsker lykke til.

- Vi vil flytte 15 prosent av de statlige arbeidsplassene ut av Oslo. Dette utgjør i underkant av 6.000 arbeidsplasser. Er dette mye? Mitt svar er nei. I løpet av to år – fra mars 2002 til mars 2004 - ble det etablert 4.236 nye statlige arbeidsplasser i Oslo. Dersom disse hadde blitt etablert andre steder i landet, ville vi allerede ha nådd to tredjedeler av målet, sa Senterparti-lederen i sin tale til landsmøtet i formiddag.

- Moderne forslag
Sp-lederen mener dette forslaget er moderne.

- I Storbritannia flytter de 20.000 arbeidsplasser ut av London. I Irland har de flyttet 4.000 arbeidsplasser ut fra Dublin og planlegger ytterligere 10.300. Vi skal bidra til livskraft i hele landet basert på likeverdig tilgang til ressurser og tjenester. Det fortjener folk i distriktene, det fortjener folk i byene, mener Åslaug Haga.

Ber om konkretisering
Tidligere statsråd, Victor Norman - som selv var ansvarlig for utflytting av arbeidsplasser - ber Sp-lederen konkretisere forslaget sitt.

- Det er lett å flytte arbeidsplasser ut av Oslo, spesielt når det bare er prat. Hun må være villig til å konkretisere hvilke arbeidsplasser det er snakk om, sier Norman.

- For øvrig synes jeg det er en god ide, og ønsker henne lykke til, legger han til.

- Modige Normann
Åslaug Haga sier til TV 2 Nettavisen at det står stor respekt av det arbeidet Victor Normann, som Høyremann, klarte å få til med utflytting av statlige arbeidsplasser.

- Norman var modig da han flyttet 900 statlige arbeidsplasser ut av Oslo. All honnør til han for det. Det som ikke var så klokt var at det ikke ble gjennomført gode nok prosesser i forhold til de ansatte – de ble ikke tatt tilstrekkelig nok med på råd. Derfor ble det mye bråk, mener Åslaug Haga.

Stoppe Oslo-strømmen
- Kan du konkretisere hvilke arbeidsplasser du ønsker ut av Oslo?

- Vi ønsker først og fremst å stoppe strømmen av statlige arbeidsplasser til Oslo. I løpet av de seneste to årene er det opprettet over 4000 statlige arbeidsplasser i Oslo. Hadde vi etablert disse utenfor hovedstaden hadde vi vært langt på vei mot målet vi ha satt oss. I forkant av forrige stortingsvalgkamp laget vi en liste over hvilke statlige arbeidsplasser vi ønsker ut av Oslo. Denne står ved lag. I tillegg ønsker vi en prosess der vi også åpner for å vurdere å flytte andre statlige arbeidsplasser, forteller Åslaug Haga til TV 2 Nettavisen.

For fire år siden foreslo Senterpartiet å flytte ut følgende statlige arbeidsplasser av Oslo:

  • Hele Statistisk sentralbyrå skal flyttes til Kongsvinger.
  • Statens nærings- og distriktsutviklingsfond skal til Harstad
  • Riksantikvaren med mannskap sendes til Røros

- I valgkampen kommer vi til å konkretisere hvilke arbeidsplasser som vi mener kan flyttes ut av Oslo, lover Senterparti-lederen.

Gir servicegaranti
Senere i dag presenterer Senterpartiet rapporten ”Det store distriktsløftet”. I denne rapporten garanteres like vilkår i hele landet gjennom en servicegaranti for basistjenester, en nærhetsgaranti for akuttberedskap og fødetilbud og en trygghetsgaranti for å sikre at politiet er i nærheten når det trengs.

- Vi vil innføre en servicegaranti i distriktene. Når det svikter, skal folk få erstatning. I første omgang skal vei, post, tele og elektrisitet omfattes. Folk skal ha visshet om at ungene ikke får et ras i hodet på vei til skolen. Vi vil også innføre en nærhetsgaranti for akuttberedskap. Hvis du er gravid skal du vite at du har krav på et godt botilbud i nærheten av sykehuset dersom det er mer enn to timer til nærmeste fødeavdeling, fortalte Åslaug Haga.

300 nye politistillinger
Senterpartilederen fortalte også landsmøtet at partiet vil jobbe for en trygghetsgaranti. Et viktig element i denne er å få til 300 nye politistillinger i distriktene.

- Politiet skal være der når folk trenger dem. Det er for ille at vi ikke har råd til disse tingene i verdens rikeste land, mener Haga.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere