Krever Krekar-svar fra Siv

SV-leder Audun Lysbakken krever at Frp-leder Siv Jensen svarer på om hun er villig til å sette menneskerettighetene til side i Krekar-saken.

SV-leder Audun Lysbakken krever at Frp-leder Siv Jensen svarer på om hun er villig til å sette menneskerettighetene til side i Krekar-saken. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Det er oppsiktsvekkende av finansministeren, sier SV-lederen.

21.01.15 20:06

– Det er oppsiktsvekkende at finansministeren skaper uklarhet om regjeringens syn på menneskerettighetene. Det er pinlig for regjeringen, og det er viktig for Norge at dette blir avklart, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

I et spørsmål til Stortingets muntlige spørretime viser han til et innslag på TV 2, hvor Jensen svarer «ja» på spørsmål om hun er villig til å sette menneskerettighetene til side for å få satt Krekar i forvaring.

«Vil finansministeren endre sitt svar og med det bekrefte at regjeringen ikke er villig til å sette menneskerettighetene til side?» skriver Lysbakken i spørsmålet som NTB har fått tilgang til.

Krekar løslates søndag.

Les også: Krekar kan be om å få flyttingen utsatt

– Bekymringsfullt

Også Arbeiderpartiet reagerer på Jensens uttalelser.

– Det er veldig bekymringsfullt at en fungerende statsråd, som tidvis er fungerende statsminister, kommer med den type utsagn som Siv Jensen gjør, sier Hadia Tajik (Ap), som leder justiskomiteen på Stortinget, til NRK.

Hun forventer at statsministeren er klar og tydelig på at menneskerettighetene er viktige.

Lysbakken sier saken viser forskjellen på Krekar og det norske samfunnet.

– Det er nettopp dette det står om. Norske myndigheter har en respekt for menneskerettighetene som fundamentalister som Krekar mangler. Det er denne forskjellen som undergraves når Siv Jensen sier det hun sier, mener han.

Les også: Hevder Krekar kan få innpass i IS

Stemt ned i Stortinget

Frp-leder Siv Jensen bekrefter overfor NRK at hun står bak Frps tidligere forslag og sine egne uttalelser om at norske myndigheter bør gjøre alt de kan for å få til en utleveringsavtale med Irak for Krekar.

– Jeg har sagt både i opposisjon og i posisjon at vi ikke sender ut mennesker som risikerer dødsstraff i sine hjemland, sier hun.

Jensen viser til at Frp tidligere har foreslått å åpne for forvaring av mennesker som er vurdert som en risiko.

– Det viktigste er at vi jobber med løsninger. I spørsmålet om forvaring må vi bare erkjenne at vi ble ettertrykkelig nedstemt, forklarte Frp-lederen til NTB fredag.

Hun viser til at det ikke er til hinder for at man jobber med andre virkemidler.

Les også: Dette koster Krekar
Les også: - Jeg gremmes i maktesløshet, men gir ikke opp

Ikke utsendelse

Mulla Krekar er vedtatt utvist til Irak, men verken den rødgrønne eller den blåblå regjeringen har klart å få til en returavtale med Irak med nødvendige rettssikkerhetsgarantier. Det betyr at Krekar ikke blir sendt ut av landet, fordi han risikerer dødsstraff i Irak.

Krekar løslates søndag, og Oslo-politiet har vedtatt at han skal tvangsbosettes i Hemne kommune med meldeplikt. Krekars advokat vil ta vedtaket til retten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag