RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VALEN: SVs Snorre Valen mener stortingspolitikerne burde bevilge seg samme lønnsvekst som pensjonistene.
VALEN: SVs Snorre Valen mener stortingspolitikerne burde bevilge seg samme lønnsvekst som pensjonistene. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Krever lik lønnsvekst for politikere og pensjonister

Sist oppdatert:
SV skjønner ikke hvorfor stortingspolitikerne vil gi seg selv ti ganger så høy lønnsvekst i kroner som det en gjennomsnittlig pensjonist får.

Dagen etter partienes avslutningsfest før sommeren behandler Stortinget torsdag innstillingen fra presidentskapet om sin egen lønnsøkning i år.

Forslaget er utarbeidet av en uavhengig lønnskommisjon og innebærer en lønnsvekst på 21.674 kroner for stortingsrepresentanter og 38.104 kroner for statsministeren.

Til sammenligning fikk en gjennomsnittlig norsk pensjonist i år et tillegg på 2.066 kroner, tilsvarende 0,9 prosent.

15 cortado om dagen

SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen har tatt fram kalkulatoren og funnet en rekke interessante regnestykker. Blant dem er at en enslig minstepensjonist som hadde 180.000 kroner i inntekt i 2014, har tapt 10.700 kroner på underreguleringen av pensjoner siden 2013. I samme periode har stortingsrepresentantene, hvis innstillingen som ventet blir vedtatt torsdag, fått økt sin lønn med 92.023 kroner.

– Økningen til norske stortingsrepresentanter er nesten likt folketrygdens grunnbeløp 1G, konstaterer Valen.

1G er nå 93.634 kroner.

Valen minner også om at stortingspresident Olemic Thommessen (H) på Stortingets juleavslutning i fjor slo fast at man der i gården har Oslos billigste cortado til 16 kroner.

– For lønnsøkningen i stortingsperioden kunne politikerne kjøpt 5.751 cortadoer. Neste år kan stortingspresidenten kjøpe 15 cortado hver dag for lønnsøkningen sin, forklarer SVs regnemester.

Får mindre enn andre

At Stortinget nektet å behandle årets trygdeoppgjør, er bakgrunnen for SVs forslag. Som kjent underreguleres pensjonene med 0,75 prosent hvert år, noe som gir svekket kjøpekraft i år med svake lønnsoppgjør.

– Et Storting som ikke gidder å ta seg tid til å behandle trygdeoppgjøret, får tåle den samme økningen selv, som de unner en gjennomsnittlig norsk pensjonist, sier Valen til NTB.

– Frps leder Siv Jensen uttalte i januar til Dagbladet om Stortingets pensjonsordninger: «Det er fullstendig umusikalsk at politikerne på Stortinget skal sitte og gi seg selv så gode vilkår». Gjelder dette kun pensjonene? Bør ikke Stortinget også vise moderasjon når kjøpekraften går ned og folk må stramme inn? Nå har Frp muligheten til å vise at de mener alvor, understreker han.

Tretrinnsrakett

SV legger i realiteten fram tre ulike forslag:

* At stortingspolitikerne får samme kronetillegg som en gjennomsnittlig norsk pensjonist.

* At de folkevalgte får samme prosentsats som en gjennomsnittlig pensjonist.

* At stortingspolitikerne får samme kronetillegg som en vanlig, norsk heltidsarbeider fikk i fjor, nemlig 8.900 kroner.

Men sjelden har vel flertallet i stortingssalen vært lenger unna for SV enn akkurat denne gangen.

I henhold til innstillingen vil det fra 1. mai i år bli fastsatt godtgjørelser på 928.602 kroner for stortingsrepresentanter, 1.325.358 kroner for medlemmer av regjeringen og 1.631.346 for statsministeren og stortingspresidenten.

Dette innebærer en årslønnsvekst i 2017 på 2,4 prosent, tilsvarende beregnet årslønnsvekst i så vel statlig, kommunal som privat sektor, heter det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere