Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever ny grunnlov

Sist oppdatert:
Den snart 191 år gamle Grunnloven er i stadig større utakt med den politiske virkeligheten, mener en rekke samfunnstopper.

Jørgen Kosmo, Ågot Valle, Carl I. Hagen, Eivind Smith og Trond Nordby er blant dem som tar til orde for en ny grunnlov, gjerne innen 2014, skriver Klassekampen.

- Det er et demokratisk problem at man har en grunnlov som er i utakt med den politiske virkelighet, sier professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Eivind Smith, til avisa.

Han trekker fram monarkiets og statskirkens stilling og menneskerettighetenes plass som eksempler på emner som bør vurderes i et nytt lys.

Stortingspresident Jørgen Kosmo (Ap) støtter Smiths forslag og sier 200-årsjubileet for grunnloven vil være en passende anledning.

- En oppdatert utgave av grunnloven er nødvendig. Jeg har tidligere foreslått å nedsette en grunnlovskommisjon som kan se på spørsmålet. sier Kosmo ifølge Klassekampen.

Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen vil gjerne ha en ny grunnlov i 2014, men ønsker ikke å overlate dette arbeidet til en liten komte. Det er respektløst mot fedrene på Eidsvoll, mener han.

Og for ordens skyld: Vi kan fortsette å feire 17. mai selv med ny grunnlov, beroliger jusprofessor Eivind Smith.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!