*Nettavisen* Nyheter.

Krever skattelette fra Kristin

En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.

HSH ber regjeringen om lavere toppskatt for å få flere inn i arbeidslivet.

27.09.07 07:25

Redusert toppskatt og økt bunnfradrag er to av virkemidlene Handels-og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) vil at regjeringen skal vurdere for å øke tilgangen på arbeidskraft. Nå venter de på at finansminister Kristin Halvorsen skal komme med konkrete tiltak for å mette arbeidslivets nærmest umettelige behov for arbeidskraft.

NA24 – din næringslivsavis

Arbeidsmarkedet er viktigst
- Arbeidsmarkedet er det viktigste for oss. Det går veldig godt i norsk økonomi, men det er mangel på arbeidskraft. Finanspolitikken må innrettes sånn at det ikke koker over, men vi må også ta noen flere grep for å holde veksten gående, sier Jarle Hammerstad, informasjonssjef i bransjeorganisasjonen HSH.

- De må redusere toppskatten og øke minstefradraget, og dermed gjøre det mer attraktivt å jobbe, sier han videre.

HSH er landets ledende nærings- og arbeidsgiverorganisasjon innen privat tjenesteytende sektor, og representerer bedrifter fra en rekke bransjer innen handel, service, utdanning og helse.

Få flere i arbeid
- Alle bransjene konkurrerer om hodene og hendene. Da er det samtidig viktig at regjeringen ikke gir preferanser for enkeltnæringer. Vi må la bransjene og markedene selv styre hvor arbeidskraften går, men så kan regjeringen hjelpe til i form av tilskuddsordninger, sier Hammerstad til NA24.

I tillegg til de to skattegrepene, vil HSH gjør det enklere å få kvalifisert arbeidskraft fra utlandet og de vil ha regjeringen til å innføre incentiver for å ansette ikke-vestlige innvandrere og eldre, slik man alt har for funksjonshemmede. I tillegg ber HSH regjeringen lempe på reglene for midlertidige ansatte.

- Har du først fått en fot innenfor er det lettere å bli i arbeidslivet, mener Hammerstad.

HSH krever også tiltak for å gjøre det lettere å få inn arbeidskraft fra utlandet og har allerede foreslått et system med forhåndsgodkjenning og forenkling, som regjeringen har sagt at de vil vurdere.

Håper utdanning blir vinneren
Samtidig ser landets nest største arbeidsgiverorganisasjon gjerne at regjeringen legger mer penger i utdanningspotten. De siste årene har utdanning og særlig deler av høyskolesektoren blitt en salderingspost.

- Vi håper utdanningssektoren blir en budsjettvinner. Det har vært litt stusslig på høyskolesatsingen de siste årene, sier Hammerstad.

- Vi har behov for flere som tar utdanning i helsefag, og da mener vi det også må stimuleres til det. Det konkurreres om ungdommers utdanningsveier og finansieringen av helsefagene bør kanskje bli bedre i forhold til tekniske fag, legger han til.

- Det er ikke behov for å sutre og klage, men for å ta grep for å sørge for at norsk økonomi fortsatt skal gå bra, blant annet styrke tilgangen på arbeidskraft fra utlandet og få flere inn i arbeidslivet, avslutter HSH-direktøren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.