Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever stopp i tvangsreturer til Italia

STOR PÅGANG: Italia opplever en enorm tilstrømming av flyktninger og asylsøkere. Bildet viser flyktninger på vei inn til havn på Sicilia etter en redningsaksjon utenfor kysten.
STOR PÅGANG: Italia opplever en enorm tilstrømming av flyktninger og asylsøkere. Bildet viser flyktninger på vei inn til havn på Sicilia etter en redningsaksjon utenfor kysten. Foto: Giovanni Isolino (Afp)
Sist oppdatert:
Danmark har varslet stopp. Nå må den norske regjeringen følge etter, mener KrFU.

- Dette er skyggesiden av det europeiske asylsystemet. Vi bidrar til brudd på menneskerettighetskonvensjonen ved å sende folk tilbake til land som ikke kan garantere at grunnleggende menneskelige behov dekkes.

Det sier KrFU-leder Emil André Erstad til Nettavisen. Ungdomsorganisjonen krever nå at Stortinget tar initiativ overfor regjeringen for å stanse tvangsreturer av asylsøkere til Italia. Italia er ofte mellomstasjon til Skandinavia for de som flykter fra borgerkrigen i Syria. Landet opplever nå en voldsom tilstrømming av asylsøkere.

Sendes tilbake

Den såkalte dublinavtalen, som også Norge har underskrevet, gjør det mulig å sende asylsøkere som kommer hit tilbake til det landet de først ble registrert i. Formålet med avtalen er å hindre at en person søker asyl i flere ulike europeiske land.

Les også: Danmark stanser asyl-retur til Italia

462 i retur så langt

Av 1447 uttransporterte dublinere fra Norge så langt i år var det klart flest tvangsreturer til Italia - hele 462. På de neste plassene kommer Tyskland (161), Sverige (144), Frankrike (133), Spania (113).

SLIPPER BILLIG: - Norge slipper billig unna et felleseuropeisk ansvar med dublinavtalen, mener KrFU-leder Emil André Erstad.

- Norge slipper billig unna med dublinavtalen og bør øke sitt bidrag til redningsaksjoner i Middelhavet. Den flyktningestrømmen som land som Hellas, Italia og Spania nå opplever er et felleseuropeisk ansvar, sier Erstad.

Les også: 543 barn er sendt ut med tvang

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen slo nylig fast at det var galt av Sveits å sende en afghansk familie tilbake til Italia, der de første hadde søkt om asyl, fordi italienske myndigheter ikke kunne garantere at flyktningefamilier får et sted å bo.

Danmark stopper opp

Denne uken kunngjorde Danmarks justisminister at de ikke kommer til å returnere flyktninger med mindreårige barn til Italia på grunn av situasjonen der.

KrFU krever stans av utsendinger til Italia inntil italienske myndigheter kan garantere at grunnleggende menneskelige behov blir oppfylt.

De krever også at Norge benytter seg av unntaksreglene i Dublin-avtalen for asylsøkere i Syria og Irak.Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!