RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever større vekst enn industrien

En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.
En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.
Sist oppdatert:
Offentlig ansatte krever at lønnsforskjellene mellom privat og offentlig sektor utjevnes. De krever en høyere lønnsøkning enn de industriansatte fikk.

Industrien unngikk streik, mens byggearbeiderne gikk til streik i dag . Nå er det klart for nok en megling, denne gangen i offentlig sektor.

Mens de statsansatte leverte en omfattende kravliste, med lønnsutjevning i forhold til privat sektor som et viktig punkt, til fornyingsminister Heidi Grande Røys før helgen, var det de kommuneansattes tur i dag.

NA 24 - din nye næringslivsavis

Forskjellene øker
De krever høyere lønnsøkning enn de ansatte i industrien fikk. Lærer-leder Helga Hjetland uttalte i forbindelse med forhandlingene med Kommunenes sentralforbund at Unios yrkesgrupper må ha en høyere lønnsøkning enn helgens meglingsresultat i industrien. Unio organiserer blant andre akademikerne, lærerne og politiet.

Fersk lønnsstatistikk viser at lønnsforskjellen mellom offentlig og privat sektor fortsatt øker. Mens arbeidere og funksjonærer i industrien hadde en samlet lønnsvekst på 4,0 prosent fra 2004 til 2005, hadde kommunal sektor, inklusive skoleverket, en årslønnsvekst på 3,4 prosent.

Nå krever ansatte i stat og kommune at noe gjøres.

- Våre medlemmer skal sikres en rettmessig andel av verdiskapningen i form av økt reallønn og sosiale forbedringer, sier Fagforbundets Jan Davidsen, forhandlingsleder i LO Kommunes forhandlingssammenslutning - også de går nå inn i forhandlinger med KS.

De krever blant annet innføring av en garantiordning for lavlønte med full opptjening som sikrer en avlønning tilsvarende 85% av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Uakseptable forskjeller
- Det er dyrt å bo og leve i Norge. Det er uanstendig at mennesker i hel stilling og med lang ansiennitet ikke har en lønn de kan leve av. Det er uakseptabelt at lønnsforskjellene øker i et tariffområde hvor de fleste har vært med å ta ansvar i trange tider, sier Jan Davidsen.

Helga Hjetland forteller at de har et klart mål om å sikre likelønn, bedre uttelling for utdanning, kompetanse og ansvar.

Lønnsgapet mellom kvinner og menn er annet punkt de vil gjøre noe med.

Ifølge Hjetland utvikler det seg fortsatt i feil retning, og Unio mener at dette tariffoppgjøret må gi et resultat som utjevner lønnsforskjellene mellom kvinnedominerte grupper i kommunal sektor og mannsdominerte grupper med samme utdanningsnivå i privat sektor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere