*Nettavisen* Nyheter.

Krever svar fra Giske

Høyre krever at Stortinget får en ny gjennomgang av NRK-lisensen.

Høyre vil sammen med Venstre fremme et Dokument 8-forslag til uken. Trolig blir også Frp med på forslaget, sier mediepolitisk talsmann Olemic Thommesen til Nettavisen.

-Det har vært veldig mye forvirring rundt dette. Det er viktig å få en ordentlig gjennomgang slik at vi kan få ro om saken, sier Thommesen.

I forbindelse med budsjettforhandlingen i fjor høst vedtok Stortinget at NRK kan kreve inn lisenspengene tilpasset kalenderåret. Omleggingen fører til at NRK får nærmere 600 millioner mer på inntektssiden i 2007.

- Det burde vi ha visst om da budsjettet ble vedtatt. Det er en relevant opplysning i forhold til lisensvedtaket, sier Thommesen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)

Ingen ekstraregning
Ifølge Dagens Næringsliv vil omleggingen føre til at lisensbetalerne må betale for to måneder ekstra i 2007, siden lisensen for januar og februar allerede er betalt.

Kulturminister Trond Giske sier til Nettavisen at lisensbetalerne ikke kommer til å få noen ekstra regning.

-Inntektsføringen for NRK endres, men det du betaler i lisens, blir det samme. Det vil lisensbetalerne se av regningene de får, sier han til Nettavisen.

-Stortinget har allerede vedtatt eksplisitt hva lisensen for 2007 skal være. Min jobb er å gjennomføre det Stortinget har sagt: At 2007-lisensen i sin helhet skal inntektsføres i 2007, fortsetter han.

Forskudd
Olemic Thommesen er ikke overbevist.

-Det sier han stadig vekk. De fleste vil ikke tenke over at de nå skal betale fire måneder på forskudd og to måneder på etterskudd. Men forskyvningen gjør at vi egentlig betaler for noe vi ikke får, sier han.

Han peker på at lisensbetalerne allerede har betalt for januar og februar i år.

- Hvis Giske skulle ha rett, blir det bare ti måneder igjen til neste års lisens. En ny regning vil i realiteten løpe fra januar i år. Hvis ikke blir det feil i andre enden, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.