*Nettavisen* Nyheter.

KrF: - Vi er villig til å drøfte innstrammingstiltak

Leder i Krf Knut Arild Hareide under landsstyremøtet fredag formiddag. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

KrF vil snakke med alle partier og er villig til å legge bort primærstandpunkt for å møte flyktningkrisen.

06.11.15 12:21

– Vi trenger et KrF i spissen for en nasjonal dugnad som kan hjelpe flest mulig. KrF holder døra åpen for alle, og vi er også villig til å drøfte innstrammingstilak dersom det kan føre til at flere av de mest nødstilte blir hjulpet, sa partileder Knut Arild Hareide da han åpnet KrFs landsstyremøte fredag formiddag.

Frp-kritikk

Hareide minnet om at statsminister Erna Solberg (H) har invitert til en bred politisk dugnad for å møte flyktningkrisen, og slo fast at det ikke står på KrF for å få disse samtalene i gang. Eller Venstre eller noen av de andre opposisjonspartiene, la han til.

Nå er det Fremskrittspartiet og deres presiseringer og konkretiseringer det ventes på, og Hareides analyse lød slik:

– Jeg er usikker på om det fører til at vi får de gode samtalene og den hurtigheten vi trenger.

Erna-spark

KrF-lederen sendte også et lite spark til statsministeren. Han refererte til NRK-debatten torsdag kveld, der Solberg sa den vanligste måten å oppklare saker på ikke er å sitte rundt et bord og snakke om dem.

– Jeg håper at dere som forhandler om neste års statsbudsjett ikke sitter rundt et bord. Gjør dere det, må dere reise dere opp, sa Hareide med glimt i øyet.

Freder bistand

Dersom brede samtaler kommer i gang, gjorde Hareide det klart at det ikke vil bli enkelt:

– I alvor vil jeg si til landsstyret at disse samtalene ikke bare vil være om KrFs primærpolitikk. Men det er en annen situasjon nå enn i august, og en betydelig annen situasjon enn for to år siden da vi forhandlet fram asylavtalen i Nydalen. Nå legger KrF bort politisk prestisje til beste for Norge, og til beste for enkeltmennesker i en betydelig krevende situasjon, sa partilederen.

Men ett primærstandpunkt er hellig for KrF. Kutt i bistand er ikke aktuelt. Eller som Hareide sa det til applaus i sin tale:

– Jeg regner med at jeg har landsstyrets støtte i kampen for å stoppe disse ødeleggende kuttene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.