RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BER REGJERINGEN SNU: Kjell Ingolf Ropstad, justispolitisk talsperson i KrF, mener regjeringen må revurdere tiggeforbud i kommunene etter Fafo-rapporten.
BER REGJERINGEN SNU: Kjell Ingolf Ropstad, justispolitisk talsperson i KrF, mener regjeringen må revurdere tiggeforbud i kommunene etter Fafo-rapporten. (Kristelig Folkeparti)

KrF krever omkamp om tiggeforbud

Sist oppdatert:
- Dette viser tydelig det KrF har sagt hele tiden; fattigdom kan ikke forbys, sier stortingsrepresentant Kjell Inge Ropstad.

OSLO (Nettavisen): Høyre og Fremskrittspartiet sørget i våres - sammen med Senterpartiet - for flertall for fortsatt kommunalt tiggeforbud. Nå varsler Kristelig Folkeparti omkamp.

Les også: Sju påstander om tiggerne i Oslo og hva forskerne har funnet

- Fafo har kommet med en grundig rapport hvor det kommer frem at det ikke er en klar sammenheng mellom tigging og organisert kriminalitet. Både regjeringspartiene og Senterpartiet har argumentert med at dette er begrunnelsen for å innføre tiggerforbud. Når vi nå har fått kunnskap om at dette ikke er tilfelle, forventer jeg at regjeringen opphever muligheten for å innføre lokale tiggerforbud, sier Kjell Ingolf Ropstad, justispolitisk talsperson i KrF ifølge en pressemelding fra partiet.

Fant ikke bevis for bakmenn

Fafo har dybdeintervjuet 1269 fattige fra Romania som oppholder seg i Oslo, Stockholm og København. De har ikke funnet at tigging er organisert av bakmenn eller at det er sterk kobling mellom kriminalitet og tigging. I tillegg fant de at årsaken til tigging er reell fattigdom og håp om å få penger til livets opphold for seg og sin familie.

- Forbud løser ikke utfordringene

- Dette viser tydelig det KrF har sagt hele tiden; fattigdom kan ikke forbys. Dette er våre medmennesker som lever i fattigdom og som trenger mat og husly til seg og sin familie. Et forbud vil ikke løse deres utfordringer, men løses gjennom andre tiltak. KrF er opptatt av å sikre dem sosiale tiltak her i Norge, men også ikke minst i deres hjemland gjennom EØS-midlene, sier Ropstad.

Fakta: Tigging:

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • 2005: Nasjonalt forbud mot tigging i Norge opphevet.
  • 2013: De rødgrønne avviste å forby tigging. Politiloven ble endret slik at kommunene kunne sette vilkår for pengeinnsamling og gi politiet myndighet til å pålegge meldeplikt.
  • 2013: Høyre/Frp-regjeringen gikk i sin politiske plattform etter valgseieren inn for at hver kommune skulle kunne forby tigging.
  • 2014: I april fremmet regjeringen et lovforslag som innebar endring av politiloven som åpner for kommunale tiggeforbud - vedtatt 1. juli.
  • I dag er det kun Lillesand som har tiggeforbud. Arendal opphevet sitt tiggeforbud i slutten av april.

(Kilder: NTB, Justisdepartementet)

Ropstad er også bekymret når rapporten viser at en av tre tilreisende fattige fra Romania blir utsatt for trakassering.

- Det er helt uholdbart at romfolket blir utsatt for hets og sjikanering her i Norge. Vi må også huske på at dette er en gruppe som er stigmatisert i sitt hjemland. Rapporten gir derfor en viktig påminner om at vi må gjøre det vi kan for å bekjempe slike holdninger, sier han.

Les også: Tiggerrapport møter kommentarfelt-slakt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere