KrF-leder Knut Arild Hareide: - Vi skal gjerne støtte Frp

Per Sandberg (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF).

Per Sandberg (Frp) og Knut Arild Hareide (KrF). Foto: (NTB Scanpix)

Men Frp-nestleder Per Sandberg er ikke helt overbevist ...

28.09.15 07:15

Det er ingen statshemmelighet at Kristelig folkeparti (KrF) og Fremskrtittspartiet (Frp) har ulikt syn på asyl- og innvandringsspørsmål.

Tidvis har det vært så ampert at Frp-leder Siv Jensen har måttet beklage til KrF-leder Knut Arild Hareide etter at hennes egen nestleder Per Sandberg har kommet med kontroversielle uttalelser.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frp-leder Siv Jensen måtte beklage utspill fra nestleder Per Sandberg. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

- Vi skal gjerne støtte Frp

Nå kan imidlertid kamphanene Hareide og Sandberg komme til å samarbeide i skjønn forening. Både Frp og KrF har mål å bevilge midler til flyktninger i nærområdene.

- Vi er veldig positiv til å bevilge flere midler til nærområdene, så vi skal gjerne støtte Frp til større bevilgninger i nærområdene. Mitt lille spark til dem i dag var at når de kom med nye penger så kom de ikke med noe til nærområdene, som de har snakket om i valgkampen, sier Hareide til Nettavisen.

Hareide-utspillet kommer på bakgrunn av at regjeringen i midten av september offentliggjorde at de bevilger 227 millioner kroner ekstra til statsbudsjettet for å møte flyktningekrisen.

Les også: Siv Jensen: – Sandberg har gitt sin beklagelse

Les også: - Nå er det nok, Sandberg. Du må roe deg ned!

Les også: Hareide har ikke noe usnakket med Sandbert

Klikk på bildet for å forstørre.

Flyktninger fra Syria og Irak punkterer gummibåtene når de kommer til land, av frykt for å bli sendt tilbake. Foto: Privat

- Tyder på at Frp ikke fikk gjennomslag

I sin tale til KrF-landsstyret fredag fremhevet Hareide fremhevet at Frp ikke hadde fått gjennomslag av regjeringspartner Høyre (H) i sin kampsak om å bevilge midler til nærområdene.

- Tilleggene fra regjeringen var for tiltak hjemme. Det var ikke midler til tiltak i nærområdene, noe som kan tyde på at her fikk ikke Frp gjennomslag. Og her kan vi hjelpe.

- For oss er det viktig å bevilge penger til nærområdene, i tillegg til at vi må gjøre det som kreves i situasjonen her hjemme.

- Frp foreslo å bevilge 1 milliard kroner ekstra til nærområdene i revidert nasjonalbudsjett. Dette stemte KrF mot. De ville heller ta flere flyktninger inn til Norge enn å bidra ekstra i nærområdene, kontrer Sandberg til Nettavisen.

- KrF må slutte å gi stikk og heller prøve å holde seg til virkeligheten og realiteten. Flyktningestrømmen vi ser nå er bare begynnelsen.

Av de 227 millionene regjeringen bevilger gis det i alt 97,1 millioner kroner til Politi- og lensmannsetaten. Av dette skal 50 millioner kroner gå til å øke kapasiteten knyttet til registrering av nye asylsøkere til Norge. Resten skal dekke kostnader knyttet til Norges bidrag til operasjonen i Middelhavet.

Les også: Hareide godtar beklagelsen

Les også: Nekter å stoppe politikk-krigen med KrF

Klikk på bildet for å forstørre.

En stappfull gummibåt med flyktninger som har betalt opp til 12.000 kroner for ferden til Europa. Foto: Privat

Hareide vil ikke love noe

7. oktober legger regjeringen frem sitt foreløpige statsbudsjett. KrF har sitt alternative budsjett klart i slutten av oktober. Selv om Hareide flagger høyt at han er enig med Sandberg om viktigheten av bevilgninger til nærområdene han ikke å svare på hvor mye KrF vil legge på bordet.

- Vi har ikke satt noe tall på det, men vi kommer til å være opptatt av at det må være en prioritering av dette fremover.

- Vi må først se hva regjeringen legger inn før vi gjør våre prioriteringer. Men vi kommer til å ha et sterkt ønske om å om å bistå med mer enn én prosent av BNI (brutto nasjonal inntekt), sier Hareide.

Han er også spent på hva hva Frp legger på bordet til flyktninger i nærområdene.

- Det kan være noe de prioriterer når de kommer med budsjettet, men det får vi vente med å se 7. oktober. Da får vi også se om det bare var retorikk i valgkampen eller om det er reell politikk.

Hareide forteller også til Nettavisen at de har fått flere innspill om bevilgninger. Men han vil ikke komme med noen løfter - ennå.

- Vi har fått en del innspill fra ulike organisasjoner, men om vi fullt ut kommer til å innfri deres ønsker er for tidlig å si.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.