KrF-leder reagerer på Listhaugs Italia-migrantutspill

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Norge bør hjelpe Italia i stedet for å forhindre flyktninger fra å reise nordover. Innvandringsminister Sylvi Listhaug er innfelt.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Norge bør hjelpe Italia i stedet for å forhindre flyktninger fra å reise nordover. Innvandringsminister Sylvi Listhaug er innfelt. Foto: Montasje Nettavisen (NTB scanpix)

KrF-leder Knut Arild Hareide mener Norge bør hjelpe Italia i stedet for å forhindre flyktninger fra å reise nordover.

23.07.17 10:32

Han sier til NRK at han synes utspillet innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) kom med i Dagens Næringsliv fredag er en dårlig idé. Der sier hun at hun vil vurdere alle tiltak dersom den italienske regjeringen lar flyktninger og migranter reise med midlertidig visum.

– Jeg synes det er veldig passivt. Akkurat nå opplever Norge å motta et rekordlavt antall asylsøkere. Det Norge bør gjøre er heller å stille seg spørsmålet: Hva kan vi gjøre? Vi sitter på en betydelig kapasitet – både personer, ressurser og kompetanse – til å hjelpe Italia med mottaksbehovet de nå har, sier KrF-lederen.

Bakgrunn: Sylvi Listhaug vurderer tiltak mot båtflyktninger

I alt 86.000 båtflyktninger har til nå i år blitt reddet i land i Italia. Det oppholder seg 200.000 flyktninger i forskjellige leire i landet og krangelen mellom Italia og nabolandene i EU hardner til.

– Hvis Italia gjør dette, må vi vurdere alle tiltak for å stoppe disse migrantene fra å komme til Norge. Vi kan ikke la dem diktere resten av Europa ved å slippe løs hundretusenvis av migranter, mange av dem ulovlige, inn til resten av Europa og blant annet Norge, sa Listhaug til avisa.

Italienske myndigheter vurderer å utstede midlertidige Schengen-visum til flyktningene, men en slik ordning kan ikke tre i kraft før et flertall i Ministerrådet i EU støtter det.

Har du sett denne videoen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.