*Nettavisen* Nyheter.

KrF og Venstre: Norge må delta i flyktningdugnad

Norge må ta sin del av ansvaret i en europeisk flyktningdugnad, krever Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

FN ber EU ta imot og fordele 200.000 flyktninger. Også Norge må ta sin del av en slik europeisk dugnad, krever regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre.

– Vi må varsle med en gang at vi er med på den dugnaden som EU nå bør ha, fordi dette er våre felles yttergrenser, og vi er med i Schengen. Da har vi et ansvar, både formelt, men også moralsk til å være med på dette, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Hun mener Norge også bør sende ytterligere en båt til Middelhavet for å bidra i arbeidet med å redde flyktninger fra å drukne.

Grande synes også SV har et godt forslag med asylmottak i Nord-Afrika og mener det er viktig å kunne hente ut flyktninger som trenger beskyttelse lokalt.

– Ta vår del

Venstre-lederen får støtte fra sin kollega i KrF, Knut Arild Hareide, som er helt tydelig på at Norge bør delta i en felleseuropeisk innsats.

(Artikkelen fortsetter under)

– Det Erna Solberg kan gi en tydelig beskjed om, er at dersom EU-landene klarer å bli enig om en felles fordeling av flyktningene, stiller Norge opp og tar sin andel, sier han til NTB.

Hareide har allerede krevd at Norge, som Tyskland, ikke lenger må returnere syriske asylsøkere til første ankomstland i Europa, slik Dublin-avtalen legger opp til. SV støtter kravet.

Hareide minner også om at FN bare har fått inn 37 prosent av de pengene verdensorganisasjonen har bedt om for å hjelpe syriske flyktninger i Syrias nærområder.

– Det trengs en humanitær kraftinnsats, konstaterer han.

Flere søker asyl

EUs justis- og innenriksminister møtes i Brussel 14. september for å diskutere krisen. Der bør også Norge være til stede, mener Grande, som ikke vil mene noe om hvor mange ekstra flyktninger Norge bør ta imot.

– Dette mener jeg de europeiske landene bør bli enige om. Men det er en diskusjon vi må være en del av, sier hun.

– Hvis alle de andre europeiske landene klarer det, vil det være veldig rart om Norge var det eneste landet i Europa som ikke klarer det, mener hun.

2.313 mennesker søkte asyl i Norge i august, mer enn en dobling fra samme måned i 2014, viser den siste oversikten fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Statsminister Erna Solberg (H) kommenterer senere fredag flyktningsituasjonen i lys av at flere asylsøkere kommer til Norge. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.