Krf roser helseministeren

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB Scanpix)

09.02.14 15:25

Fungerende KrF-leder Dagrun Eriksen er glad helseminister vurderer å droppe forslaget om å la kommunene bestemme om leger skal få reservere seg mot å henvise til abort.

Forslaget om å overlate forvaltningen av reservasjonsretten til kommunene selv er blitt sterkt kritisert av Kristelig Folkeparti. Det er bare nasjonale bestemmelser som er i overensstemmelse med avtalen, ifølge KrF.

Nå uttaler Dagrun Eriksen at hun mener det er positivt at helseminister Bent Høie (H) har fått betenkeligheter rundt forslaget som er sendt på høring. Det viser seg nemlig å være lite populært. Statsråden åpner for at det ikke skal være opp til kommunene å avgjøre legenes reservasjonsmulighet, skriver Dagbladet.

– Sikrer rettighetene
– Med det han skisserer nå, tror jeg han oppnår å sikre pasientrettigheter, samtidig som vi får en reell reservasjonsmulighet, der det er rom for det, sier Eriksen til NRK.

Hun poengterer at muligheten til å reservere seg uansett må vurderes i lys av fastlegekapasiteten i den enkelte kommune.

Dersom saken ender med en nasjonal reservasjonsmulighet for fastlegene, er det en klar seier for KrF som har vært kritisk til forslaget om å la kommunene bestemme selv.

– Ikke om, men hvordan
Et flertall av landets ordførere, også Høyres egne, har sagt at de er motstandere av regjeringens forslag.

– Jeg tok et logisk utgangspunkt i at kommunene forvalter fastlegeordningen og bør bestemme dette selv. Men nå kan det virke som om det nærmest er tverrpolitisk enighet i kommunene om at man ikke ønsker dette ansvaret. Men det rokker ikke ved prinsippet eller hovedrammene. Dette er ikke en høring om vi skal ha en reservasjonsmulighet, men hvordan vi skal utforme den. Reservasjonsmulighet vil bli innført, og det er min jobb å gjennomføre dette, sier Høie til avisen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.