*Nettavisen* Nyheter.

KrF: Stoltenberg er arrogant

KrF mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er arrogant når han avviser store endringer i statsbudsjettet før Stortinget har sagt sitt.

11.11.08 12:25

– Stoltenberg framstår som kapteinen på Titanic. Han sier at alt går bra, men hvis man ser ut av vinduet, ser man noe helt annet, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til NTB.

Både Høybråten og Høyre-leder Erna Solberg har invitert de rødgrønne til politisk forlik om statsbudsjettet. Ifølge opposisjonen har ikke regjeringens budsjettforslag tatt høyde for finanskrisen i tilstrekkelig grad.

– Stoltenberg virker å være ute av kontakt med det som skjer i lokalsamfunn landet over. Flere steder varsles det nå om permitteringer, kansellerte kontrakter og økt ledighet, sier Høybråten.

– Arrogant
Stoltenberg punkterte muligheten for et tverrpolitisk kriseforlik i et intervju med NTB mandag. Han tok forbehold om enkelte justeringer fra de rødgrønnes side, men avviste større endringer i statsbudsjettet.

– Vårt forslag til statsbudsjett vil bli vedtatt i Stortinget, så å si uforandret, sa statsministeren, og la til at han ikke finner grunnlag for forhandlinger «om lavere skatt til dem som har mest fra før».

– Statsbudsjettet møter finanskrisen på en god måte og legger til rette for lavere rente. Det er det viktigste nå, sa han.

Høybråten reagerer kraftig på uttalelsene fra regjeringssjefen.

– Det er arrogant å si at statsbudsjettet blir vedtatt uten endringer, før alle partier har rukket å legge fram sine alternative budsjetter og før finanskomiteen er kommet skikkelig i gang med behandlingen. Stoltenberg viser ikke den nødvendige respekt for budsjettbehandlingen i Stortinget., sier Høybråten.

– Reell invitasjon
Som en forutsetning for et forlik med regjeringen, setter Høyre gehør for egen skattelinje som krav. Det omfatter blant annet 5,5 milliarder kroner i lettelser. Også KrF krever at skatteskjerpelsene i budsjettforslaget fra regjeringen, reverseres.

– Hvor reell er invitasjonen om et forlik, sett på denne bakgrunnen?

– Vår invitasjon er helt reell. Vi vil hive på mer kull i norsk økonomi og droppe skatteskjerpelser overfor næringslivet. Men vi vil ikke ha skattelettelser for folk flest, det er ikke tiden inne for, sier Høybråten.

Han er forbauset over at regjeringen ikke la fram en tilleggsproposisjon til statsbudsjettet, før fristen i Stortinget utløp mandag.

– Det er fortsatt mulig å endre statsbudsjettet i samarbeid med de andre partiene, men da må Stoltenberg ned fra sin høye hest.

Høybråten mener det er grunn til å reise spørsmål om det er interne motsetninger i regjeringen som vanskeliggjør endringer i budsjettet.

– Vi stilte opp da statsministeren kom til oss og ba om støtte til tiltakene for banksektoren. Når vi nå ber om samarbeid om budsjettet, er Stoltenberg avvisende. Det rimer ikke med kriseforståelsen han selv var med å skape, da tiltakene for banknæringen ble lagt fram, sier KrF-lederen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.