KrF vil bruke 8 milliarder færre oljekroner

KrFs Hans Olav Syversen presenterer torsdag klokken 11 partiets alternative budsjett.

KrFs Hans Olav Syversen presenterer torsdag klokken 11 partiets alternative budsjett.

- De store utgiftene i forbindelse med flyktningkrisen møter vi ved en betydelig redusert oljepengebruk.

29.10.15 11:58

Regjeringen la frem sitt forslag til statsbudsjett for 2016 7. oktober. I neste uke starter forhandlingene med Venstre og KrF om å bli enige.

De rikeste kan se langt etter kutt i formuesskatten i partiets budsjettforslag, noe KrF-leder Knut Arild Hareide bekreftet på «Politisk Kvarter» torsdag morgen.

Les også: Vil ha 1000 flere barnehageplasser enn regjeringen

KrFs alternative budsjett prioriterer:

• Tidlig innsats i skolen: Norm for lærertetthet fra 1-4. trinn fra august 2016 (320 millioner kroner)

• Begynne opptrapping mot bemanningsnorm i barnehagen (300 mill. kr), 1000 flere barnehageplasser (87 millioner kroner) og økt engangsstønad for unge foreldre (270 millioner kroner).

• Økt legedekning på sykehjem (500 millioner kroner) og økt minstepensjon for enslige minstepensjonister (223 millioner kroner).

• Tiltakspakke mot ledighet på Sør- og Vestlandet (250 millioner kroner) og satsing på infrastruktur og verdiskaping, ikke minst i distriktene.

• Satsing på langsiktig bistand og økt nødhjelpsbevilgning for å bidra til utvikling i fattige land på kort og lang sikt (790 millioner kroner).

• Bedre rammevilkår for frivillig innsats.

• Tiltak mot vold mot barn.

• Grønnere og mer sosial skatteprofil.

- Flere lærere

KrF prioriterer flere lærere og barnehagelærere, verdig eldreomsorg og verdiskaping i hele landet

- KrF foreslår flere lærere i barneskolen, bedre bemanning i barnehagene og økt engangsstønad for unge foreldre. Vi vil styrke lededekningen på sykehjem og øke minstepensjonen for enslige minstepensjonister. Dessuten prioriterer vi tiltak for å styrke verdiskapingen i hele landet på kort og lang sikt i møte med ledigheten og omstillingsbehovet i norsk økonomi, sier finanskomiteens leder, Hans Olav Syversen i en pressemelding.

- Redusert oljepengebruk på åtte milliarder kroner

Han understreker at verden står overfor den verste flyktningekatastrofen siden andre verdenskrig.

- Et betydelig antall mennesker har kommet til Europa og Norge. Samtidig vokser ledigheten her i landet, og behovet for omstilling til nye næringer er stort.

- De store utgiftene i forbindelse med flyktningkrisen møter vi ved en betydelig redusert oljepengebruk på åtte milliarder kroner. Dette oppnår vi ved å gjøre endringer på utgiftssiden og gjennom en grønnere og mer sosial skatteprofil, der de som har mest, bidrar mest, sier Syversen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag