*Nettavisen* Nyheter.

KrF vil presse regjeringen til å ta imot 10.000 flyktninger. Der de selv har makt, sier de nei

MOTBØR: KrF-ledelesen med nestleder Dagrun Eriksen, partileder Knut Arild Hareide og parlamentarisk leder Hans Olav Syvertsen vil ha flere flyktninger til Norge, men deres ordførere er ikke helt på lag. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Høyre-topp ber KrF følge opp og delta i nasjonal dugnad.

11.05.15 15:49

Landets KrF-ordførere sier nei til å ta imot halvparten av flyktningene staten ber dem om å bosette.

Samtidig sa KrFs landsmøte i helgen ja til å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria.

- Vi har fått en klar marsjordre, fastslo KrF-nestleder Dagrun Eriksen.

Flere av kommunene som har sagt ja til å ta imot alle flyktningene staten ber om, påpeker nå at også KrF-kommunene «må delta i dugnaden».

- Det er viktig at det man er med på å vedta på riksplan, må ha sammenheng med det man gjør på lokalplan, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i Oslo til Nettavisen.

Fakta

KrF-kommuner sier nei

- Uheldig konsekvens
Røsland frykter konsekvensen dersom kommunene sier nei.

- Konsekvensen av det har stort sett vært at folk blir sittende i mottak, og det er utrolig uheldig. Jeg oppfordrer kommunen til å strekke seg langt for å oppfylle de målsettingene som staten setter, sier byrådslederen.

Han mener kommunene bør bosette flyktningene integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ber dem om, på lik linje med oppgavene kommunen gjør for staten på mange andre områder.

- Har du en spesiell oppfordring til KrF-ordførerne?

- Jeg har samme oppfordring til alle kommuner, at vi bør forsøke å imøtekomme behovene fra IMDi, sier Røsland.

- Tar det staten ber om
Oslo har de siste årene sagt ja til statens ønske om bosetting.

- Den holdningen vi har hatt i Oslo i ganske mange år, er at vi tar det antallet som staten ber om. Det er et nasjonalt spørsmål hvor mange kvoteflyktninger vi skal ta imot, og så må det da bli løst rundt omkring i kommunene etter den fordelingen IMDi gjør. Da mener vi at kommunene bør følge det, sier Røsland.

Han mener det ikke kan være slik at kommuner nærmest overprøver Stortingets beslutning om kvoteflyktninger.

- Er dere villige til å også ta imot ekstra flyktningene fra Syria?

- Ja, det har vi allerede sagt ja til, sier Røsland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo påpeker at det er samsvær mellom vedtak nasjonalt og lokal politikk i forhold til flyktninger. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

- Må være en nasjonal dugnad
Gjøvik kommune i Oppland tar også imot de flyktningene staten har bedt dem om, totalt 55 flyktninger i år og 55 neste år.

- Vi har diskutert saken i Gjøvik kommune, blant annet om å ta imot flere flyktninger, og i den sammenheng har jeg svart at det synes jeg vi skal stille oss betinget positive til, sier ordfører Bjørn Iddberg (Ap) til Nettavisen.

- Er det rettferdig at noen kommuner sier nei, mens dere som sier ja får en større del av ansvaret?

- Nei, det må være en nasjonal dugnad der alle tar sin del, nettopp fordi dette er noe som er nasjonalt ønsket, sier Iddberg.

Iddberg mener imidlertid at det må følge statlige midler med flyktningene, for å få flere kommuner til å si ja.

- Dette er jo flyktninger som kommer rett fra flyktningleirer, og de har ikke vært via statlige mottak. Nå får vi de rett inn i kommunen, og det er mer krevende. Det er antagelig større behov for helsehjelp, sier han.

- Sliter med å finne boliger
Iddberg sier Gjøviks andel av de 10.000 syriske flyktningene, vil bli cirka 30 personer.

- Det er et begrenset antall, men et ganske økt antall i forhold til utgangspunktet. Men dette klarer vi hvis vi har en nasjonal dugnad, sier han.

Men en stor utfordring vil være boliger.

- Vi sliter med å finne egnede boliger, så det må bygges. Gjøvik har sagt seg positive til å bidra, men da må vi ha tilskudd til boliger og bedre økonomiske rammer generelt for å fikse oppgaven, sier Iddberg.

- Det er ingen byrde
Det er også en kjensgjerning at mange av asylsøkerne til slutt flytter til Oslo, uavhengig av hvor de blir bosatt.

- Er det en byrde for dere at så mange flyktninger kommer til Oslo?

- Jeg synes ikke man skal se på innbyggerne sine som en byrde. Jeg tror det at mange ønsker å trekke til Oslo, forteller at Oslo er en attraktiv by. Og jeg synes det er bedre å være en by folk flytter til enn fra, sier Røsland.

Han legger samtidig ikke skjul på at det gir en del utfordringer.

- Klart du møter en del utfordringer særlig i skolen og barnehagen knyttet til manglende norskkunnskaper, men det håndterer vi stadig bedre, sier han, og legger til:

- Det er ikke så mye å gjøre noe med heller, det kan ikke være slik at man skal forby noen å flytte, sier Røsland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener KrF er dobbeltmoralske. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Frp: - Dobbeltmoral fra KrF
Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, mener KrF rett og slett er dobbeltmoralske.

- Holdningen til KrF er at «andre» får ta seg av dette. Dobbeltmoral er tydeligvis bedre enn ingen moral, sier Tybring-
Gjedde til Nettavisen.

Han viser blant til varaordfører Tore Christiansen fra Nordland, som under KrFs landsmøte angrep Tybring-Gjeddes krav om null flyktninger fra Syria.

Øksnes er en av KrF-kommunene som sier nei til flere flyktninger neste år.

- KrF viser til at vi har et moralsk ansvar til å ta imot flyktninger. Sett det opp mot varaordfører Tore Christiansens gjøren og laden, så er det tydeligvis andre som må utvise «moral» i praksis, sier Tybring-Gjedde, og legger til:

- Vi har et moralsk og forpliktende ansvar for er å ta vare på vår egen befolkning og vårt eget land, sier Tybring-Gjedde.

Med KrFs landsmøtevedtak i helgen, er det nå flertall på Stortinget for 10.000 flyktninger fra Syria. I forrige uke startet partiene på Stortinget forhandlinger med regjeringspartiene om den omdiskuterte saken.

Regjeringspartiene vil heller hjelpe flyktningene der de er.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.