KrF vil ta imot 10.000 Syria-flyktninger

FORHANDLER OM FLYKTNINGER: Resolusjonskomiteen i KrF går inn for at 10.000 flyktninger skal få komme til Norge. Dermed vil KrF-leder Knut Arild Hareide (lengst bak på høyre) være på linje med resten av opposisjonen i Stortinget. Her fra første forhandlingsmøte om Syria-flyktningene tirsdag.

FORHANDLER OM FLYKTNINGER: Resolusjonskomiteen i KrF går inn for at 10.000 flyktninger skal få komme til Norge. Dermed vil KrF-leder Knut Arild Hareide (lengst bak på høyre) være på linje med resten av opposisjonen i Stortinget. Her fra første forhandlingsmøte om Syria-flyktningene tirsdag. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Det er ventet overveldende flertall i Stortinget for 10.000 Syria-flyktninger.

07.05.15 14:07

Oslo (NTB): Kristelig Folkepartis (KrF) resolusjonskomité går inn for at partiet skal si ja til å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria de neste to årene.

Forslaget skal behandles under KrFs landsmøte i Trondheim til helgen, og det er ventet at det blir et overveldende flertall for forslaget.

Partiet vil dermed legge seg på linje med Ap, SV, Sp, Venstre og De Grønne, som alle har vedtatt samme antall. Frp vedtok på sitt landsmøte forrige helg å si nei til dette antallet, mens Høyre ikke har gjort et vedtak, men har signalisert at de mener 10.000 er et for høyt tall.

I forslaget står det at spesielt utsatte grupper eller individer, som forfulgte minoriteter, aktivister, torturofre eller andre med krevende medisinske behov, skal prioriteres når norske myndigheter skal plukke ut hvilke flyktninger som skal få komme til landet.

KrF foreslår også å tredoble støtten i nærområdene fra 512 millioner i 2014.

Partiene på Stortinget startet forhandlinger om antallet tirsdag denne uken. Med et KrF-vedtak på 10.000 flyktninger i helgen har opposisjonen flertall og kan instruere regjeringen i saken.

Refser KrFs Syria-forslag

Den kristne gruppa Fram mot sentrum er sterkt kritisk til at KrF vurdere å si ja til 10.000 flyktninger fra Syria.

– Vi synes denne kortsiktige snillismen er en skrikende urettferdig og dårlig måte å bruke pengene på i forhold til de titusenvis som ikke får hjelp, sier Torolf Nordbø i gruppen til Dagen.

Den verdikonservative gruppen fra Rogaland ble opprettet i fjor og har som uttalt mål å øve press på KrFs politikk. Nå reagerer de sterkt på at KrFs landsmøte i helgen skal diskutere en resolusjon om å ta imot 10.000 flyktninger fra Syria.

Nordbø mener at KrF nå «har hevet seg på den nye konkurransen med SV om å være de snilleste snillistene».

Hjelpe i nærområdende

Han peker på at FNs høykommissær for flyktninger har uttalt at Norge vil kunne hjelpe 13 til 26 flyktninger i nærområdet for hver flyktning vi henter til Norge.

Gruppa ønsker heller å hjelpe flyktningene i nærområdene, slik Fremskrittspartiet har gått inn for, men vil åpne for at Norge kan ta imot forfulgte kristne.

Også TV-pastor Jan Hanvold omtaler KrFs forslag om å ta imot 10.000 flyktninger som «snillisme på sitt verste» i et innlegg på hans Facebook-side.

«KrF støtter helhjertet opp om mafiaen og menneskesmugling. Ved at de nå skal presse regjeringen, til å ta imot 10.000 syriske flyktninger», skriver han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Flyktninger

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag