*Nettavisen* Nyheter.

KrFU-lederen frykter at færre vil få barn

SMÅBARNSFAR: KrFU-leder Emil André Erstad og sønnen Noah Leander. Erstad er bekymret over at andre småbarnsforeldre diskrimineres i arbeidslivet. Foto: Foto: Privat

Slår alarm fordi arbeidsgivere diskriminerer gravide.

Halvparten av norske mødre forskjellsbehandles i arbeidslivet når de får barn, viser en ny undersøkelse utført for Likestillings- og diskrimineringsforbundet.

Det får KrFU-lederen, som selv er småbarnsfar, til å reagere.

- Dette er et samfunnsproblem som alle taper på, sier KrFU-leder Emil André Erstad til Nettavisen.

- Slik kan vi ikke holde på
55 prosent av kvinnelige og 22 prosent av mannlige arbeidstakere har opplevd forskjellsbehandling knyttet til graviditet eller foreldrepermisjon, viser undersøkelsen som er utført fra TNS gallup.

Det kommer også fram at hver femte gravide lar være å søke jobb fordi hun regner med å være uaktuell eller til bry for arbeidsgiver.

- Det er en alvorlig diskriminering mot gravide. Vi er bekymret over at det foregår en slik diskriminering av foreldre i arbeidslivet, sier Erstad.

Han mener det burde være helt grunnleggende i norsk arbeidsliv, at det å stifte familie kan kombineres med å være i jobb.

- Slik kan vi ikke holde på. For det første er det galt å diskriminere på bakgrunn av en slik ting, og for det andre så trenger vi en familiepolitikk i Norge som inkluderer, sier Erstad.

- Det vil ramme alle
Han karakteriserer det som et alvorlig likestillingsproblem, og frykter at færre vil få barn om det fortsetter slik.

- Mange vil kanskje la være å få barn, og det av en så absurd grunn som at arbeidsgiver mener det er negativt. Det vil rammer alle om kvinner slutter å føde barn, sier KrFU-lederen, og påpeker:

- For arbeidsgivers del er det en veldig kortsiktig og kynisk tankegang. For samfunnets del er det alvorlig fordi vi på sikt får færre barn.

Erstad mener vi heller må heie fram de som har barn, og at alle skal kunne få barn når det passer dem.

- Kan gi full innsats
Selv er han far til en gutt på to år, og mener det ikke er noe problem å delta for fullt i arbeidslivet som småbarnsforelder.

- Jeg mener at jeg kan gi full innsats selv om jeg har en liten gutt på to år. Det kan hende jeg må gjøre det litt på andre måter. Jeg sitter for eksempel ikke på kontoret fra klokken 08 til 20, jeg jobber kanskje litt hjemme, sier han.

Han sier flere arbeidsgivere har noe å lære av KrFU, om å være fleksible.

- Rapporten i dag viser det motsatte tilfellet, og det er urovekkende. Det forteller oss at vi har en lang vei å gå i samfunnet vårt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag