*Nettavisen* Nyheter.

Krise-møte om Afghanistan

SV-leder Kristin Halvorsen vil diskutere Afghanistan-spørsmålet i et ekstraordinært landsstyremøte.

14.02.07 14:11

Les også: Ingen garantier fra Jens

EGERTORGET (Nettavisen): Halvorsen vil foreslå et slikt møte når sentralstyret i SV møtes onsdag ettermiddag, melder NTB.

Det er full krise i regjeringen etter at regjeringen bestemte at Norge skal sende ytterligere 150 norske soldater til Afghanistan. Reza Rezaee, landsstyremedlem og Internasjonal leder i partiet, ber Kristin Halvorsen trekke seg som partileder i et intervju med Dagsavisen.

- Hun må gå av som leder, og partiet må ut av regjeringen så raskt som mulig, sier Rezaee.

Sentralstyremedlem Per Østvold sier på sin side at det ikke er noen tvil om at SV vil bli sittende i regjeringen.

I stortingsgruppen var tre av representantene mot å sende spesialsoldatene til Kabul, mens de andre støttet forslaget.

- Ikke aktuelt
Kristin Halvorsen sier til Nettavisen at hun er glad for oppklaringsrunden i Stortingets spørretime onsdag.

- Stoltenberg gjentok det jeg sa i går, og jeg er fornøyd med at statsministeren ryddet opp i dette, sier hun til Nettavisen.

Halvorsen understreker at svaret fra SVs side er helt klart.

- Det er ikke aktuelt for SV å bidra til at disse styrkene flyttes til Sør-Afghanistan, sier hun.

Les også: - Jens tok «en Bjørnøy»

Ingen garantier
Men i Stortingets spørretime onsdag ville ikke Stoltenberg gi noen garantier om at at norske spesialsoldater ikke kan brukes utenfor Kabul. Han understreket samtidig at regjeringen vil diskutere saken på nytt hvis en slik anmodning skulle komme fra Nato.

- I tillegg har vi skriftlig meddelt Natos generalsekretær at dersom de skal brukes andre steder, må det tas opp med regjeringen først, understreket han.

Jens hyller SV
Mens striden raser i SV, hyller Stoltenberg det sosialistiske partiet.

- SV gjør en fantastisk jobb i regjeringen. Partiet er en stryke og bidrar til mye, for eksempel når det gjelder fattigdomsforkjempelse og en økning av hjelp til sivile i Afghanistan. SV er også en pådriver i miljøpolitiske saker, for eksempel når det gjelder CO2-rensing på Mongstad. Partiet er også en pådriver når det gjelder barnehager og skoler, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Spår regjeringskrise
KrF-leder Dagfinn Høybråten mener på sin side at Afghanistansaken er én av de siste spikrene som regjeringen slår inn i sin egen likkiste.

- SV har gått på et skikkelig nederlag. Jeg har inntrykk av at det brer seg uro og kaos i regjeringen. Jeg vil ikke bli forundret om Jens Stoltenberg sitter alene med en ren Ap-regjering mot slutten av perioden, sier Høybråten.

Men Halvorsen har vært ute i krigen før. I 1999 gikk hun seirende ut av en dramatisk avstemning på SVs landsmøte om krigen i Kosovo.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.