RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krisemøte i Hagas kommune

Sist oppdatert:
Foreldrene i Åslaug Hagas kommune har tirsdag krisemøte på grunn av dramatisk kommuneøkonomi.

Kommunestyret i Ås vedtok 20. juni å spare inn hele 12 millioner kroner neste år. Skolesektoren skal spare inn seks millioner, helse- og sosialsektoren skal spare inn fire millioner, teknisk avdeling skal spare inn en millioner kroner, og sentraladministrasjonen én million kroner, opplyser ordfører Johan Alnes (Ap) i Ås kommune i Akershus til Nettavisen.

18 milliarder kroner ekstra
Nedskjæringene står i sterk kontrast til pengefesten til kommunene som stadig vekk får kommunalminister Åslaug Haga (Sp) til å storle. Hun har solt seg i glansen av å ha sørget for 18 ekstra milliarder i kommunekassene gjennom to rødgrønne år. Men i hennes hjemkommune har ikke politikerne fått det til å svinge. Tvert i mot. Foreldreutvalgene arrangerer tirsdag et krisemøte for alle skolebarnforeldrene i kommunen fordi de redde for nedskjæringer.

- Vi er redde
-Vi er oppriktig bekymret over hvordan kvaliteten på skolene vil bli. Dette er ikke noe partipolitikk. Vi er kun mammaer og pappaer som er bekymret for skolen til våre barn, sier Wenche Berg, som sitter i Foreldreutvalget (FAU) ved Sjøskolen skole til Nettavisen.

Foreldrene frykter blant annet at det blir mindre undervisning i smågrupper, færre lærere ved hver skole og en svekket mulighet for tilpasset undervisning.

- Et konkret eksempel er lesekurset på Rustad skole, som nå forsvinner. I sju år har skolen aktivt lagt spesialinnsats inn i å hjelpe barn som sliter med å knekke lesekoden. Kurset har vært en stor suksess, og mange foreldre har opplevd at barna som før slet, i stedet er blitt glade i å lese, sier Berg.

- Nytt sykehjem
Ordfører Johan Alnes sier at Ås kommune har fått så dårlig råd blant annet fordi de har renovert skolene og bygd et nytt sykehjem.

- Vi har i en periode brukt over 370 millioner kroner på skolene. Alle skolene har fått en opprustning. Så har vi bygd et nytt sykehjem til 250 millioner kroner, pluss en rekke barnehager.

- Barnehagebygging blir vel fullfinansiert fra staten?

- Nei, det er gjerne det en hører om. Og sykehjemmet har fått et tilskudd på 36 millioner kroner. Resten må kommunen sørge for.

- Har ikke noen av de 18 milliardene fra Åslaug Haga dryppet på dere?

- Jo, men vi skal blant annet finansiere lønnsøkning. Jeg vil understreke at jeg setter hennes engasjement for Kommune-Norge veldig høyt. Jeg vil skryte av hennes engasjement, og det hun har gjort, sier Alnes.

- Ikke dramatisk
Ås-ordføreren fra Ap har sittet i to perioder, og styrer kommunen alene uten støtte fra andre partier. Han mener at skolekuttene i kommunen er forsvarlig.

- Den administrative ledelsen har funnet ut at nedskjæringene ikke vil gå utover kvaliteten på skolene. Nedskjæringene er innenfor anbefalingene til administrasjonen og tillitsvalgte. Vi har begynt allerede i høst med å ta fem lærerstillinger.

- Er du redd for at nedskjæringene kan straffe seg nå i valgkampen?

- Nei. Hvis vi sammenligner med våre nabokommuner, kommer Ås godt ut. Gruppetallet fra 1. til 7. trinn er i gjennomsnitt 14,7 prosent hos oss, men den er 15,7 prosent i Follo og 16,9 prosent i Akershus.

- Investert over evne
Åslaug Haga skriver via statssekretær Guri Størvold følgende i en mail til Nettavisen:

«Ås kommune har fått 23,5 mill kr i økte inntekter i vår regjeringstid og i tillegg en ekstra skatteinntekt i 2006 på 12,6 mill kr. Likevel må kommunen kutte 12 mill kr til neste år. Jeg kan ikke forstå annet enn at kommunene har investert over evne. Jeg konstaterer at Ås skiller seg negativt ut ved å ha en ekstremt høy lånegjeld. Generelt vil jeg si at kommunene kan være trygge på at milliardene vil fortsette å trille inn i kommunene så lenge jeg er Kommunalminister. Det vil lette trykket på de kommunene som i dag sliter.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere