RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krisemøte i Senterpartiet

Sist oppdatert:
Blir ikke enige om regjeringsposisjoner.

Åslaug Haga trakk seg både som leder av Senterpartiet (Sp) og som statsråd torsdag morgen.

Torsdag kveld satt Sps gjenværende stasråder, statssekretær Per Jordal ved statsministerens kontor og fungerende leder Lars Peder Brekk i et flere timer langt møte i Stortinget skriver Dagbladet.

Vanskelige diskusjoner
Medlemmene av stortingsgruppa skal sitte i et annet rom. Ifølge NTB har møtedeltagerne åpen linje til statsminister Jens Stoltenberg.

Det de diskuterer er: Hvem skal bli ny olje- og energiminister? Hvem skal bli ny partileder? Og hvem skal sitte i det mektige Underutvalget?

Les også kommentar: Høyt blodtrykk, lav troverdighet.
Les også: Tidenes mannefall

Det eneste som er sikkert er at Olje- og energidepartementet får ny sjef fredag og at den nye sjefen kommer fra fra Senterpartiet, i tråd med Soria Moria-erklæringen.

Nettavisen har sett på tre kandidater:

Lars Peder Brekk (52) : Fungerende Sp-leder. Utdannelse: Sosialøkonom.

Liv Signe Navarsete (49): Samferdselsminister. Senterpartiets 2. nestleder og mange regnet som Hagas arvtaker. Utdannelse: cand.mag.

Marit Arnstad (46): Tidligere olje- og energiminister, advokat hos Schjødt og fungerende styreleder i StatoiHydro. Utdannelse: jurist.

Les også: Tidenes statsrådsfall

- Vil ikke svare på det
Lars Peder Brekk avviser ikke at han vil bli statsråd:

- Det vil jeg ikke svare på nå, sier Brekk til Nettavisen.

- Marit vil ikke
Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra Navarsete og Arnstad i saken. Men i Sp er det mange som tror at Arnstad igjen vil si nei til en statsrådspost, selv om partiet desperat nå trenger en politiker med hennes erfaring. Arnstad sa nemlig nylig nei takk til å stille til gjenvalg for Nord-Trøndelag på Stortinget. Det tar partifellene som et klart signal på at hun i god Sp-ånd vil leve det gode liv i distriktet.

Mulig omrokkering
Det er klart at Jens Stoltenberg vil velge en erfaren politiker til å lede olje- og energidepartementet. I september måtte Odd Roger Enoksen trekke seg som olje- og energiminister fordi regjeringen ikke fikk god nok sving på arbeidet med å utvikle bioenergi.

Da fikk nettopp Åslaug Haga jobben med å få sving på området. Nå kan det hende at han setter Liv Signe Navarsete inn i den viktige statsrådsposten, og hyrer inn en ny samferdselsminister.

- Helt uaktuell
En som er klinkende klar på at han ikke er aktuell som statsråd, er Ola Borten Moe, barnebarnet til Per Borten:

- Det er helt uaktuelt, sier han til Nettavisen torsdag ettermiddag.

Han vil heller ikke spekulere i om han kan være aktuell som statsråd på et senere tidspunkt.

Et annet sentralt spørsmål er hvem som blir ny leder i Sp. Første nestleder Lars Peder Brekk fungerer nå som fungerende nestleder til partiet har valgt ny nestleder. Partiledelsen vet ennå ikke om de skal kalle inn til et ekstraordinært landsmøte for å få valgt ny partileder.

- Vi skal ha landsstyremøte i neste uke og avgjøre saken, sier Brekk.

- Det blir Liv Signe
Selv om Lars Peder Brekk nå fungerer som nestleder, er kilder i Sp klare på at det blir andre nestleder Liv Signe Navarsete som vil overta partiledervervet etter Åslaug Haga.

Alle de tre partilederne i den rødgrønne regjeringen har sittet i det sentrale undervalget. Det har hittil bestått av Stoltenberg, Haga og finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen. Her blir alle de vanskelige sakene i hovedsak løst. Det er naturlig at den nye partilederen i Sp også vil sitte i underutvalget og også være statsråd, men dette er det ikke noen automatikk i, sier en sentral kilde i Sp til Nettavisen.

- Det er ikke noe formelt krav at partilederen må sitte i regjering, og underutvalget er et uformelt organ, sier kilden.

Heller ikke Stoltenberg eller Brekk vil bekrefte at den nye partilederen må sitte i underutvalget.

Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere