– Jeg er deres hvis dere vil ha meg, sa Hussein.

Og det ville hele 114 av landsmøtedelegatene. I kampvoteringen mot den garvede miljøaktivisten Lars Haltbrekken gikk hun av med seieren. Han måtte nøye seg med 101 stemmer, selv om han hadde flertallet i valgkomiteen i ryggen.

Dermed var landsmøtets mest spennende sak avgjort.

36-åringen fra Oslo sier hun er overveldet etter seieren.

– Vi har mye å gjøre. Vi skal ta kampen for miljø og rettferdighet. Nå skal jeg forvalte grasrotas tillit som nestleder og fortsette å bygge partiet og bevegelsen vår videre, sier hun i en kommentar sendt til NTB.

Jubel

Like før ble Bergstø som ventet klappet inn som Audun Lysbakkens etterfølger. Det skjedde til stor jubel og en applaus som varte i flere minutter.

– Da anser vi fra ordstyrerbordet at Kirsti er valgt, sa møtedirigenten da applausen omsider ga seg.

Også Torgeir Knag Fylkesnes ble gjenvalgt som nestleder ved akklamasjon. Audun Herning får dessuten fortsette som partisekretær.

Les også: Senterpartiet i full klinsj med SV om rike pappagutter

Ønsker Kaski i finanskomiteen

Bergstø fikk spørsmål om rollen til finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski framover. Mange i SV ønsket at Kaski skulle stille som lederkandidat, men hun ga etterhvert selv beskjed om at det ikke passet akkurat nå.

Bergstø påpeker at de skal fordele komitevervene på Stortinget på nytt etter ledervalget, men mer enn antyder at hun ønsker at Kaski skal fortsette i finanskomiteen.

– Mitt inntrykk er at Kaski har veldig stor lyst og energi inn i finanspolitikken og at hun ønsker å fortsette å jobbe med det. Og vil jeg sette stor pris på.

Les også: Lysbakken takker av som SV-leder: – Det er litt som å dø

Bergstø har flere ganger tatt til orde for at partiene på venstresiden må åpne dørene for mer samarbeid. Hun sier hun har et godt forhold til lederne for de to regjeringspartiene SV har budsjettsamarbeid med, altså Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi har en god relasjon og har hatt gode samtaler, blant annet diskuterte vi revidert budsjettet under Lysbakkens pappaperm og jeg var fungerende partileder, påpeker hun.

Slutt etter elleve år

Lysbakken varslet i november at han gir seg som partileder etter elleve år. Til sammen har han sittet 18 år i toppen av partiet.

– Alt har sin tid, og nå er det riktig for meg å ta et steg tilbake og for partiet å velge en ny leder, uttalte Lysbakken da.

Han går av mens partiet ligger forholdsvis høyt på meningsmålingene med månedssnitt på mellom 8 og 9 prosent siden i fjor vår. Det er likevel enkelte som spør seg hvorfor ikke partiet klarer å hente inn flere av de misfornøyde velgerne som forsvinner fra Arbeiderpartiet.

Les også: Vedum taler på Senterpartiets landsmøte

Landsmøtet valgte også flere sentralstyremedlemmer. Klimaforskeren Kerim Hestnes Nisanciouglu fra Vestland ble valgt inn i en kampvotering mot Eira Vilde Martinsen Garrido fra samme fylke.

(©NTB)