*Nettavisen* Nyheter.

Kristin foreslår statlig næringsbank

Foto: Arild Waagbø (Nettavisen)

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) slapp statsbankbombe på BI-møte.

27.04.09 13:36

Det var på tampen av et møte om banker og samfunnsansvar i regi av Forbrukerrådet og BI mandag formiddag at finansminister Kristin Halvorsen lanserte ideen om en statlig bank for næringslivet. Hun konstaterte at staten foreløpig ikke har den kompetansen som skal til for å bli en bank overfor enkeltbedrifter i næringslivet og at det vil være umulig å få en slik bank opp å stå i løpet av sommeren 2009.

Til Nettavisen sa hun etter møtet at forslaget ikke har vært behandlet i regjeringen.

- Vi samler lærdommer fra finanskrisen nå og ser på hvilke virkemidler som er gode i forhold til beredskapen vår i framtiden. En statlig næringslivsbank bør være en del av den debatten, sa Kristin Halvorsen.

- Rett og rimelig
Halvorsen kommenterte også de pågående tvistene angående såkalte strukturerte spareprodukter som mange har tapt penger på, med utgangspunkt i den mye omtalte Røeggen-saken der DNB NOR er saksøkt.

- Det er fullt forståelig at folk vil prøve disse sakene for retten. Nå er det ikke lenger lov å selge slike produkter til alminnelige kunder. At de som føler seg lurt går til retten, er bare rett og rimelig, sa Halvorsen.

På møtet sa hun at altfor mange mennesker har for stor tillit til banken sin og advarte mot dette. Hun oppfordret folk til å bruke Finansportalen for å tjene evt. spare tusenvis av kroner på å skaffe seg bedre vilkår.

- Noen ser på banken som et slags familiemedlem. De ser ikke banken som en selger, men mer som en slags omsorgsperson, sa Halvorsen.

- Betalt for mye
Halvorsen tok også et oppgjør med et lønns- og bonussystem i finansnæringen som hun mener har bidratt til å skape finanskrisen.

- Dette gjelder særlig i USA. Men også i Norge har vi hatt ordninger som har bidratt til å destabilisere økonomien, sa Halvorsen.

Hun trakk fram lederen for Statens pensjonsfond - Utland, Yngve Slyngstad, som et eksempel på en som har gått i riktig retning ved å redusere fastlønnen sin med 2,5 millioner kroner.

- Mange har blitt betalt for mye for for dårlig utført jobb, sa Halvorsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.