RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kristin fortapt uten Sp

(Scanpix)
Sist oppdatert:
SV-leder Kristin Halvorsen må skrinlegge drømmen om en taburett hvis Senterpartiet får så elendig oppslutning som den siste meningsmålingen viser.

Halvorsen har i sin iver etter å komme i regjering allerede laget en egen huskeliste for hvordan hun skal opptre som statsråd. Men den får hun trolig ikke bruk for hvis Sp faller ut av Stortinget etter valget 2005.

Verken Ap-ledelsen eller SV-ledelsen regner det som sannsynlig at de to partiene danner regjering alene, uten Senterpartiet på laget.

Bredt flertall
Utgangspunktet for den rødgrønne alliansen er ønsket om en bredest mulig flertallsregjering, men det ser stygt ut for Sp på meningsmålingen som er gjort for NRK og Aftenposten.

Sp får fattige 3,4 prosents oppslutning, og er dermed utradert fra Stortinget.

Verken Aps leder Jens Stoltenberg eller SV-leder Kristin Halvorsen har vært lystne på å kommentere om de to vil regjere sammen alene hvis Sp faller ut, men TV 2 Nettavisen kjenner til at ingen av dem anser dette som et realistisk eller ønskelig alternativ.

Avsporing
En hovedgrunn til at ingen av partilederne ønsker oppmerksomhet rundt et Ap/SV-alternativ er at man anser dette som svært teoretisk.

En annen grunn er at man ikke vil gå i den samme fella som man mener statsminister Kjell Magne Bondevik gikk i før forrige stortingsvalg.

Kilder i Ap påpeker overfor TV 2 Nettavisen at sentrumsalternativet ble svekket foran forrige valg, fordi Bondevik selv bidro til oppslag om at han hadde en plan B.

- Alternativet mistet etter hvert sin troverdighet. Ethvert fokus på noe annet alternativ enn Ap/SV og Sp er en avsporing, sier kilden.

Plan Ap
Partileder Jens Stoltenberg har erklært at Ap for første gang kan tenke seg å regjere sammen med andre partier for å få til en flertallsregjering.

Men Ap-lederen regjerer heller alene enn bare sammen med SV hvis den rødgrønne alliansen ikke får flertall.

Gro Harlem Brundtlands tidligere slagord om at en sterk mindretallsregjering er bedre enn en svak mindretallsregjering er ikke noe argument får å ta med SV i en eventuell mindretallsregjering, mener dagens Ap-ledelse.

Man anser ulempene – med intern dragkamp om mange saker – som større enn fordelene.

SV gissel
Heller ikke hvis Ap og SV skulle få flertall sammen er det gitt at Stoltenberg og Halvorsen går sammen i regjering.

SV anser det som svært lite fristende å skulle være lillebror alene. Partiet frykter å bli sittende som gissel for Aps politikk.

Heller ikke i Ap-toppen ser man lyst på å skulle ta med bare Halvorsens tropp inn i regjeringskontorene. Med Sp, som har sittet i flere samarbeidsregjeringer, blir det lettere å få til gode kompromisser, mener man.

Partileder Kristin Halvorsen er derfor avhengig av at Sp-leder Åslaug Haga klarer å krype over sperregrensen igjen, for å kunne ha noen mulighet til å få oppfylt drømmen om å bli statsråd.

For Jens Stoltenberg er situasjonen annerledes. Han kan tenke seg å ta styringen alene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere