RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kristin kan koste deg dyrt

Sist oppdatert:
Kristin Halvorsen får skarpe advarsler to uker før statsbudsjettet.

Økonomer advarer om at renten kan stige og kronen kan bli enda dyrere, om finansminister Kristin Halvorsen (SV) ikke strammer til statsbudsjettet.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag om nesten to uker går Kristin Halvorsen på talerstolen og legger frem sitt fjerde statsbudsjett.

- Det er mange grunner til at statsbudsjettet bør være stramt. Aktivitetsnivået er høyt, arbeidsmarkedet er stramt og økte offentlige bevilgninger vil bare tyte ut i økt lønn i offentlig sektor og dyrere priser på bygg og anlegg, sier sjeføkonom i Terra Securities, Jan L. Andreassen, til NA24.

Øke renten og styrke kronen
- Det vil øke rente og styrke kronekursen ytterligere, sier han videre.

Han får støtte fra Shakeb Syed, seniorøkonom i Handelsbanken, som advarer finansministeren om å la seg friste av milliardene i oljefondet når budsjettet skal presenteres 5. oktober.

- Hun må først og fremst tenke på å holde seg innenfor handlingsregelen. Det er bra, men ikke bra nok å holde seg innenfor, sier Syed som viser til klausulen i handlingsregelen om at man kan justere og bruke skjønn når den skal anvendes.

Handlingsregelen går ut på at man kan bruke inntil fire prosent av avkastningen i Statens Pensjonsfond - Utland, det såkalte oljefondet.

Må se på offentlig pengebruk
Andreassen mener offentlig sektor har et grunnleggende behov for å se på effektivitet og pengebruk. De økte bevilgningene de siste årene mener han tyder på at dette har blitt for sløvt. Men likevel skal det godt gjøres å holde årets budsjett stramt, tror sjeføkonomen.

- Forventningene er store og folk tror at problemene kan løses med mer penger. Da blir det fort press på å bruke mer penger, sier han.

Likevel synes han politikerne etter hvert har klart å skjerpe seg litt med pengebruken. Den etter hvert så omtalte handlingsregelen ble overholdt for første gang i revidert budsjett i vår.

- Det er gøy å kritisere politikere, men jeg er ikke helt på den ballen. Jeg synes samfunnet har klart seg rimelig bra, men det er en utfordring i en høykonjunktur å ha en fornuftig bruk av oljepenger, sier Terra-økonomen.

- Jeg tror at hvis man klarer å holde dette budsjettet aktivitetsnøytralt, så er det en bragd, legger han til.

- Hvem plukker opp regningen?
Sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum, mener det til syvende og sist er et politisk spørsmål om hvem som skal plukke opp regningen.

- Det er ingen tvil om at det i Norge er et behov for en litt strammere finanspolitikk, men hvis det er slik at vår generasjon skal få bruke sin del av oljeformuen, og vi følger handlingsregelen stramt, blir renten høyere enn den ellers burde vært. Det er et spørsmål om hvem som skal ta støyten for omfordelingen. Ved at boliglånet blir dyrere, eller skattene høyere, sier Jullum.

Fokus Bank-økonomen viser til at hvis man skal følge mandatet i handlingsregelen og finanspolitikken skal tilpasses konjunkturen, så er det ingen tvil om at budsjettet skal være strammere i år og bruken av oljepenger dermed lavere.

- Det er en avveining om hvem som skal plukke opp regningen. For noen må uansett gjøre det, legger han til.

Utsatte sektorer
Shakeb Syed viser til at en mer ekspansiv finanspolitikk kan være skadelig. Spørsmålet er selvsagt hvor mye utover handlingsregelen som blir benyttet samt hvor de økte utgiftene blir satt inn.

- De utsatte sektorene er oljesektoren samt bygg- og anlegg. De er veldig utsatt nå, men det vet nok regjeringen meget godt. Det er også andre sektorer som vil kunne merke dette, sier Syed som peker på lærermangel.

Det er svært lav arbeidsledighet i Norge, og særlig innenfor ingeniørfag samt lærere innenfor realfag på videregående nivå.

Og for å ikke fyre opp norsk økonomi ytterligere har Syed en klar anbefaling:

- Det å holde seg bare innenfor handlingsregelen er ikke godt nok i dagens situasjon, sier Syed til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere